Vakre figurer. Mynter funnet under kirkegulvene i norske stavkirker. Det enestående tegneserie-takmaleriet fra Ål stavkirke. Dette kan du få se på utstillingen «Forvandling» som åpner i Historisk museum 30. januar.

Middelalder-utstilling: Denne kirkekunsten skulle gi håp om et bedre liv etter døden

Livet på jorden var kort og vondt. Etter døden ventet bedre tider. Fra 30. januar viser Historisk museum i Oslo fram figurene som formidlet håp om noe bedre til nordmenn i middelalderen.

Mange vakre gjenstander i kirkene ble dyrket som hellige av nordmenn i middelalderen.

En gang i tiden hadde de sterke farger. I dag er flere av fargene bleket eller borte.

Likevel kan vi oppfatte budskapet figurene formidler.

Helgenens kraft

Folk i middelalderens Norge kunne bibelfortellingene.

Legender om helgener var også en del av livet deres, før nordmenn ble protestanter på 1500-tallet.

Statuene i kirkene gjorde figurene fra bibelfortellingene og helgenlegendene ekte. Nesten som ved et mirakel fantes de der i virkeligheten. Du kunne møte dem ansikt til ansikt.

Folk henvendte seg til disse figurene for å få hjelp. Her sa de fram bønnen sin.

Apostelen Paulus sto i Aulestad kapell i Gausdal og er i dag en av de best bevarte middelalderskulpturene i Europa. Figuren er fra siste del av 1200-tallet og har beholdt den originale malingen sin. Under føttene hans kryper den romerske keiseren Nero. (Foto: museet)
Denne gullforgylte biskopen så nok praktfull ut skinnet fra de levende lysene i gamle Berg kirke på yttersida av Senja i Troms. Voksdrypp på venstre skulder forteller oss at biskopen sto inntil et stearinlys. Men hvorfor har han rød lue på hodet og bispeluen liggende på gulvet foran seg? (Foto: museet) Obs: Begge bildene kan forstørres på PC gjennom å trykke på forstørrelsesglasset oppe til høyre.

Som en tegneserie

Takmaleriet fra Ål stavkirke i Hallingdal er en hovedattraksjon på den kommende utstillingen i Historisk museum.

Stavkirken ble revet i 1880, men både den fantastisk vakre portalen og det malte taket er bevart hos Historisk museum i Oslo.

Taket fra Ål er den eneste større romutsmykningen som har overlevd fra norsk middelalder.

Det over 700 år gamle tretaket i Ål stavkirke er laget som en tegneserie med 23 episoder fra Bibelen. Her blir bibelhistorien fortalt helt fra skapelsesberetning til Jesu liv og død. Taket er nå hos Historisk museum. (Foto: museet)

To forskningsprosjekter

Utstillingen «Forvandling – tro og hellige gjenstander i middelalderen» bygger på to forskningsprosjekter som begge har utforsket forholdet mellom menneskene og kirken i middelalderens Norge.

Fra de var små barn lærte menneskene i middelalderens Norge at et nytt og bedre liv ventet dem dersom de levde som gode kristne.

Kirkerommet ga dem en forsmak på paradis. Her møtte de Guds himmelrike senket ned på jorden.

I utstillingen på Historisk museum kan du fra 30. januar se en rekke gjenstander som formidlet dette guddommelige.

Powered by Labrador CMS