Frivillig sex gir like mye skader som voldtekt

Ny dansk forskning viser at rifter i skjeden er like vanlige etter et frivillig samleie som etter en voldtekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Om studien:

Undersøkelsen omfatter 110 sykepleierstudenter i starten av 20-årene som ble undersøkt høyst 48 timer etter sex; dessuten ble 39 voldtektsofre undersøkt, også her høyst 48 timer etter overgrepet.

Forskeren har tatt høyde for ulike faktorer som stillinger under akten, om det er brukt glidekrem og tidligere fødsel. Hun fant ingen faktorer som påvirket faren for skader.

Voldtektsofre husker imidlertid sjelden detaljer om overgrepet og vet som oftest ikke hvor lenge det varte.

Birgitte Schmidt Astrup har brukt tre forskjellige metoder for å få den sikreste vurderingen av skader i skjeden.

Når politifolk rundt om i verden skal etterforske en voldtektssak, bruker de undersøkelser av kvinnens underliv for å avsløre rifter eller merker i skjeden. Det blir betraktet som et tegn på at det er skjedd et overgrep.

Nå har en dansk forsker skaffet solid dokumentasjon for at slike skader kan gi et totalt misvisende bilde. En grundig undersøkelse av 39 voldtektsofre og 110 sykepleierstudenter viser nemlig at frivillig sex skader skjeden like ofte som voldtekter.

– Resultatene er enormt interessante. Sykepleierstudenter har skader akkurat like ofte som voldtektsofre; så skadene viser bare at det har vært samleie. I saker hvor dette er brukt som bevis, kan man diskutere om det er snakk om et justismord, sier Birgitte Schmidt Astrup, lege og ph.d.-student på Institut for Retsmedicin på Syddansk Universitet.

Hver tredje kvinne får skader etter sex

Astrup har utført forskningen i forbindelse med sin doktorgrad.

Hun fant rifter og merker i skjeden på 36 prosent av voldtektsofrene på Center for Voldtægtsofre ved Odense Universitetsykehus og på 34 prosent av studentene. Det spiller ingen rolle om studentene hadde hatt «vill» eller «forsiktig» sex eller brukt kondom eller sexleketøy.

– Det er første gang vi har satt tall på dette, og det er viktig. Det er et redskap for politiets etterforskning. Nå kan en fagperson kan stå i retten og si at 34 prosent får skader av frivillig samleie, i stedet for å si at «det er min personlige erfaring at man nok kan få skader av frivillig samleie», konstaterer Astrup.

Viktig for politiet

Konklusjonene er offentliggjort i tidsskriftet Forensic Science International, og de har allerede påvirket etterforskningsarbeidet i dansk politi, som Astrup samarbeider med til daglig.

– Tidligere tok politiet saken mer alvorlig når det var rifter og merker i skjeden. Nå har jeg gjennom møter, foredrag og det daglige arbeidet forklart at det er noe man ikke skal legge vekt på, sier Astrup.

Fyns Politi bekrefter at forskerens resultater påvirker saker om voldtekt.

– Arbeidet hennes inngår ofte i etterforskningen vår fordi hun ofte gjennomfører undersøkelser på voldtektsofre. Hun virker som den objektive parten, og derfor er konklusjonene hennes viktige, sier Jack Liedecke Fyns Politis avdeling for personfarlig kriminalitet.

Tvil om voldtekt oppsto i svært omtalt sak

I Danmark ble spørsmålet om å dømme voldtektsforbrytere på bakgrunn av rifter i skjeden aktuelt i en svært omtalt sak fra 2001, hvor en ung jente tydeligvis hadde hatt seksuell omgang med en gruppe stillasarbeidere under et julebord – men spørsmålet var om skadene i skjeden var oppstått etter frivillig sex eller voldtekt?

En rettsmedisiner fortalte under rettssaken at man godt kunne få skader av frivillig sex – mens en gynekolog påsto det motsatte.

– Det var den såkalte stillasarbeidersaken som for alvor startet denne debatten blant fagfolk i Danmark. Jeg ble forundret over at man ikke hadde noen virkelig kunnskap om dette i noe så alvorlig som en voldtektssak, sier Astrup.

Slimhinner hindrer skader

Birgitte Schmidt Astrup legger til at risikoen for å få flere skader er større hos voldtektsofre. Skadene deres er kanskje også større. Det kan henge sammen med at det er forskjell på kvinners slimhinner i skjeden, og noen har kanskje større risiko for flere og større skader ved voldsom sex.

Forskeren understreker at dette bare er en hypotese basert på antydninger i andre studier. Amerikanske forskere har for eksempel vist at det er 4–5 ganger så mange skader blant hvite kvinner som blant kvinner av andre raser.

– Vi kan fortsatt ikke gi noe endelig svar fordi vi har veldig lite vitenskap på dette området. Det er for eksempel vanskelig å klassifisere skader presist i mengde og størrelse, og internasjonalt har man tre ulike metoder som kan gi forskjellige resultater, forteller Astrup.

____________________

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Referanse:

Nature, frequency and duration of genital lesions after consensual sexual intercourse–Implications for legal proceedings; Forensic Science International; http://dx.doi.org/10.1016/j.forsciint.2011.11.028

Powered by Labrador CMS