Rødvin mot prostatakreft

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant norske menn: Mer enn to tusen får stilt diagnosen hvert år. Man kan tenke seg at et glass rødvin kanskje kan lette bekymringen, men faktisk ser det ut som vinen også kan redusere risikoen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En spansk studie viser nemlig at enkelte av bestanddelene i rødvin er vanskelige å svelge for kreftcellene.

Forskere ved universitetet i Getafe i Madrid har funnet ut at fem forskjellige polyphenoler (en type antioksidanter man kan finne i rødvin, te, og visse frukter og grønnsaker) hindret veksten av prostatakreftceller i et prøverør, og oppmuntret kreftcellene til å begå “selvmord”.

Programmert celledød

Denne celledøden er en naturlig prosess kalt apoptosis, eller programmert celledød. Det er nemlig ikke bare celledeling som er nøye kontrollert i kroppen; også celledød foregår etter et komplisert genetisk program.

Flere sykdommer er assosiert med feil i celledødsprogrammet. For eksempel vil for myke apoptose kunne føre til Alzheimers sykdom, mens for lite apoptose spiller en rolle ved kreft.

Prostata

Prostata, eller blærehalskjertelen, er på størrelse med en kastanje og ligger som en tykk ring rundt den øverste delen av urinrøret hos menn, rett under urinblæren.

Kjertelen skiller ut noen av stoffene som inngår i sædvæsken, for eksempel stoffet som gir sædvæsken den karakteristiske lukten, og et stoff som fortynner den geleaktige sæden, slik at svømmeturen blir lettere for sædcellene.

Kjertelen er ganske liten i barndommen, men vokser kraftig i puberteten, og begynner hos mange å vokse på nytt igjen rundt 50-årsalderen. Kjertelen kan rammes av flere sykdommer og plagsomme tilstander. Kreft er en av dem. Hos halvparten av alle menn på 80 år kan man finne kreftceller i prostata.

Den gode middelhavsdietten

Konklusjonene fra de spanske forskerne må bekreftes i en større studie, men dersom resultatene stemmer, kan de gi ny innsikt i hvorfor enkelte deler av verden har flere tilfeller av prostatakreft enn andre, skriver nettstedet Cosmiverse.

Land som Norge og USA har for eksempel et høyere antall tilfeller av prostatakreft enn Middelhavslandene.

- Middelhavsdietten blir oppfattet som beskyttende mot de endokrine krefttypene, og kjennetegnes av et lavt innhold av animalsk fett og kjøtt, med et høyt konsum av friske frukter, grønnsaker, pasta og vin, forklarer forskerne i sin rapport i journalen BJU International.

Flere undersøkleser trengs

Studien fokuserer på effekten av de fem polyphenolene man finner i rødvin; garvesyre, gallisk syre, morin, quercetin og rutin. Alle fem stoffene hadde en tydelig effekt på prostatakreftcellene: De hindret celleformering og oppmuntret celledød etter 24 timer.

Resultatene kan tyde på at det trengs flere studier som undersøker effektene disse stoffene har i menneskekroppen. Kanskje viser det seg å være god kreftforebygging i et glass vin om dagen.

Det er i alle fall ingen hemmelighet at middelhavskosten er eksemplarisk, og rødvinen hører med. Det er ikke nødvendig å gjøre hver dag til en fest, men også tidligere forskning har vist at et moderat inntak av rødvin har en gunstig effekt, for eksempel på hjertet. Regelmessig, men moderat bruk av vin til maten har vist seg å motvirke blodproppdannelse og hjertesykdommer.

Powered by Labrador CMS