Dagens dommedag: Global oppvarming

Hvis ikke universet eller bakteriene klarer å ta knekken på oss mennesker, skal man ikke se bort ifra at vi faktisk klarer biffen alene. Vi jobber med saken på flere områder, og global oppvarming kan være ett av dem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste eksperter er enige om at det blir varmere her på kloden, men ingen er helt sikker på hvem som har skylda, eller hvor det kommer til å ende. Uansett kan de stigende temperaturene bli et problem for oss mennesker.

I første omgang kan klimaendringene føre til oversvømmelser, stormer og andre uhyggelige overraskelser, Et fuktigere klima kan også gjøre forholdene bedre for bakterier, men dette er bare barnematen.

Ballen ruller

Den virkelige tygga kommer hvis temperaturen stiger så mye at kloden kommer inn i en ond oppvarmingssirkel. Den kan nemlig ende lukt i et temmelig brennvarmt, jordisk helvete.

Etter hvert som det blir varmere her nede på overflata, fordamper vannet i havene raskere, og stiger opp i atmosfæren. Siden vanndamp er en drivhusgass i seg selv, fører dette til at det blir enda heitere her nede.

Når permafrosten i de store tundraområdene tiner, frigjøres enorme mengder karbondioksid som også havner i atmosfæren, og dermed drives temperaturen opp enda et hakk, slik at enda mer vann fordamper.

Etter hvert blir det så hett at karbondioksid frigjøres fra stein og fjell, og da har vi det virkelig gående.

Som Venus

Nå tenker kanskje noen at det kommer til å bli fint når det blir sydlandske tilstander i hele verden, men gled dere ikke for tidlig. Er vi uheldige kan det bli så mye av det gode at gjennomsnittstemperaturen i Tromsø får en finsk badstue til å virke som et kjøleskap. Det er nemlig ikke umulig at jorda kan ende opp som naboplaneten Venus, men en overflatetemperatur på 4-500 grader.

Og sannsynligheten for dette? Ikke så veldig stor, hvis vi skal tippe. Men problemet er at ingen har den ringeste anelse om hvor den magiske grensa til den onde sirkelen går.

Kilde:

Powell, Corey s.; 20 ways the world could end; Discover Vol. 21 No. 10 (October 2000)

Powered by Labrador CMS