- Ozonlaget har stabilisert seg
Nedbryting av ozonlaget over Norge ser ut til å ha stoppet opp. Samtidig ble det i vinter målt rekordlave sesongverdier av ozon.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– 2010-dataene bekrefter den positive trenden vi har sett over flere år, og det ser ut til at ozonlaget over Norge har stabilisert seg etter at det var på det tynneste i 1998, sier seniorforsker Cathrine Lund Myhre ved NILU.
Ozonlaget beskytter alt liv mot farlig UV-stråling fra sola. På oppdrag fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) overvåker NILU utviklingen i ozonlaget over Norge.
Internasjonale miljøavtaler virker
– Siden slutten av 1980-tallet har en rekke land jobbet hardt med å fase ut og forby ozonreduserende stoffer. Overvåkingsresultatene viser at internasjonale miljøavtaler og internasjonalt samarbeid virker, sier Ellen Hambro, direktør i Klif.
Både mennesker, planter og dyr nyter godt av ozonlagets beskyttelse mot skadelig UV-stråling. Økt UV-stråling kan svekke immunsystemet og øke faren for øyeskader, hudkreft og infeksjoner.
Rekordlite ozon i Arktis våren 2011

Selv om trenden er positiv, har NILU samtidig registrert sesongmessige variasjoner i ozonlaget, som gjør det viktig å fortsatt følge utviklingen nøye, spesielt på nordlige breddegrader og i Arktis. Målinger fra 2011 bekrefter dette.
– Vinteren og våren 2011 var det rekordlite ozon på de nordlige breddegrader og i Arktis. De lave nivåene kom som følge av stor kjemisk ozon-nedbrytning, forteller Lund Myhre.
Hun forklarer dette med en kombinasjon av klor- og bromkomponenter fra menneskelig aktivitet og spesielt kalde forhold i øvre luftlag (stratosfæren) i Arktis.
I rapporten til Klif peker NILU også på den komplekse vekselvirkningen mellom utslipp av klimagasser, klimaendringer og ozonlaget. NILU understreker at det er viktig med fortsatt overvåking og forskning på dette temaet framover.
Montrealprotokollen
Til sammen 196 land har nå ratifisert Montrealprotokollen fra 1987 om utfasing av ozonreduserende stoffer.
– Uten Montrealprotokollen ville ødeleggelsen av ozonlaget ha vært dramatisk, skriver NILU i overvåkingsrapporten for 2010.
Alle industriland har en plikt til å ha nasjonale overvåkingsprogrammer for å følge utviklingen i ozonlaget. NILU har sammenholdt sine data fra Norge med data fra andre regioner. Datasettene indikerer at ozonlaget gjenoppbygges i mesteparten av verden.
Etter omfattende arbeid for å fase ut ozonreduserende stoffer over mange år forbød Norge all import og eksport av ozonreduserende stoffer fra 1. januar 2010.
Om alle land innfrir kravene i Montrealprotokollen, forventer forskerne at ozonlaget kommer tilbake til sitt opprinnelige nivå rundt 2050.
Referanse:
Myhre m.fl.: Monitoring of the atmospheric ozone layer and natural ultraviolet radiation. Annual report 2010, Statlig program for forurensningsovervåking. Rapport 1105/2011.