Kronikk: Underlige påstander om klima og temperatur, del 2
Er det riktig at den globale oppvarmingen har stoppet opp de senere årene, eller til og med gått over til en global avkjøling? spør Pål Prestrud i dette debattinnlegget.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Litteratur
Church et al. 2011. Revisiting the Earth’s sea-level and energy budgets from 1961 to 2008. Geophysical Research Letters 38. Grafen er basert på denne artikkelen og kan lastes ned her.
Foster, G. and S. Rahmstorf 2011. Global temperature evolution 1979-2010. Environmental Research Letters 6.
Hansen, J., R. Ruedy, M. Sato, and K. Lo, 2010: Global surface temperature change. Review of Geophysics 48, RG4004, doi:10.1029/2010RG000345.
Lyman J.M et al 2010. Robust warming of the upper global ocean. Nature 465
Meehl et al. 2011. Model-based evidence of deep-ocean heat uptake during surface-temperature hiatus periods. Nature Climate Change 1.
Santer et al. 2011. Separating signal and noise in atmospheric temperature changes: The importance of timescale. Journal of Geophysical Research 116.
Schuckmann and Traon 2011. How well can we derive Global Ocean Indicators from Argo data? Ocean Sci. Discuss., 8, 999–1024.
I første del av denne serien om klima og temperatur viste jeg at professor Jan-Erik Solheim velger å bruke en global temperaturkurve som er hentet fra climate4you.com, en nettside som drives av professor Ole Humlum ved Universitetet i Oslo.
Både Solheim og Humlum stiller seg kritiske til at menneskeskapte klimaendringer har noen særlig betydning for den globale oppvarmingen som de i hovedsak mener er forårsaket av naturlige faktorer. Begge har hevdet at den globale oppvarmingen har stoppet opp de siste årene.
Humlum presenterer alle de tre globale datasettene av målinger av temperatur på bakken som vedlikeholdes av det statlige britiske meteorologiske institutt (HadCRUT3), det føderale amerikanske oseanografiske og meteorologiske institutt (NOAA NCDC), og den amerikanske romfartsorganisasjonen (NASA GISS).
De tre kurvene indikerer alle en global avkjøling de siste ti årene. Det underlige er at de institusjonene som vedlikeholder disse datasettene og jevnlig publiserer dem hevder det motsatte, nemlig at den globale oppvarmingen fortsetter.
Fortsatt oppvarming
De globale temperaturdata fra det britiske meteorologiske institutt (HadCRUT3) er under publisering. I en kommentar på met.office 29.01.12 sier instituttet følgende: “Det er absolutt klart at vi fortsatt ser en oppvarmende trend, med tiåret 2000-2009 som det klart varmeste siden målingene begynte tilbake i 1850” og videre “..å påstå at de siste tilgjengelige globale temperaturene ikke viser global oppvarming de siste 15 år er totalt misledende”.
Hansen et al. 2010 som publiserer datasettet til NASA GISS sier for eksempel i klartekst: “I motsetning til en populær misforståelse, har ikke hastigheten på oppvarmingen avtatt».
Alle de vitenskapelige publikasjonene jeg kjenner til fra de siste årene om dette temaet konkluderer med at oppvarmingen fortsetter, selv om hastigheten er lavere nå enn det den var på 1990-tallet.
Hvem skal vi tro på?
Så kan jo et interessant spørsmål være: skal vi tro på det britiske meteorologiske institutt, NASA og NOAA som vedlikeholder og publiserer disse globale temperaturdatasettene, eller skal vi tro på Solheims og Humlums påstander som så vidt jeg kjenner til ikke er basert på vitenskapelige publikasjoner, men på en egen-produserte hjemmeside.
Uansett er Solheims valg av kurven fra climate4you et godt eksempel på “cherry picking” som betyr at du plukker det resultatet som passer deg best og ignorer de andre resultatene som sier noe annet.
For å få fram signalet fra økningen av CO2 i atmosfæren tydeligere har Foster og Rahmstorf 2011 filtrert bort “støyen” fra variabilitet i været forårsaket av sol, vulkanutbrudd og El Niño (se figuren over).
Som enhver kan se, er overensstemmelsen meget god mellom de tre bakkebaserte globale temperaturkurvene til de britiske og amerikanske meteorologiske instituttene (CRU og NCDC) og til NASA (GISS) og de to satellittbaserte (RSS og UAH).
Oppvarmingen har ikke stoppet opp i noen av disse datasettene og satellittdataene viser den høyeste oppvarmingen.
Vann varmes opp
En stor del (80-90 prosent) av den ekstra varmen jorden har mottatt de siste tiårene har gått med til å varme opp vann.
Vann har mye større kapasitet til å lagre varme enn luft. Derfor er det som skjer i havene minst like interessant for klimaforskningen som det som skjer i lufta. Og en rekke publikasjoner fra de siste årene bekrefter at oppvarmingen av havene pågår for fullt. Se figuren ungder.
Annonse
Det amerikanske osenografiske og meteorologiske instituttet (NOAA) vedlikeholder målingene og datasettene over temperatur i havene. De har nettopp lagt ut nye resultater (NOAA 2012) av temperaturmålinger i havene ned til 2000 meters dyp (under publisering) som viser klart at oppvarmingen pågår med full styrke.
Basert både på de nyeste publikasjonene og data presentert av noen av verdens fremste institusjoner for måling og behandling av temperaturmålinger både i luft og atmosfære er det ikke grunnlag for å fastslå at den globale oppvarmingen har stoppet opp.