Annonse
Fjelledelgrana (Abies lasiocarpa) selger veldig godt i Norge. (Foto: Erling Fløistad)

Fjelledelgran er vårt nye favorittjuletre

Flere og flere norske juletreprodusenter satser på fjelledelgran. Men fortsatt mange vil ha den norske julegrana.

Publisert

Artikkelen er produsert og finansiert av NIBIO - Les mer

Fact: Click to add text

– Vi får helt klart flere forespørsler om fjelledelgran nå enn tidligere, sier Ole Martin Eggen, fra Eggen Gartneri. Han driver juletreproduksjon, gartneri og gård i Eidsberg i Østfold.

Nå har han levert ny last med fjelledelgran til juletreutsalget på Ski. Her selger de normannsedelgran fra en produsent i Vestfold, samt økologisk fjelledelgran og vanlig norsk gran fra egen produksjon.

– Vi bruker hverken sprøytemiddel eller gjødsel, forteller han.

Eggen tror populariteten til fjelledelgran skyldes at det er et fint og smalt tre, og at det holder på nålene.

– Jeg testet et tre for noen år siden. Nålene satt fast til høsten – nesten som et kunstig tre. Fjelledelgran vil kunne holde seg i mange år. Fargen går litt bort, så du må kanskje spraye det før du skal bruke det igjen. Det er imidlertid viktig at det blir tatt inn på riktig måte. Blir det tatt rett inn fra kulda, vil det kunne bråslippe nålene, påpeker han.

Det er likevel noen som rynker på nesa av prisen på fjelledelgran, ifølge Eggen.

– Det er en del som vil ha norsk gran for det er billigere. Og så handler det om tradisjon.

Juletreprodusent Ole Martin Eggen har selv testet fjelledelgrana. (Foto: Siri Elise Dybdal)

Skal vare lenger

Også juletreforsker Inger Sundheim Fløistad og kollega Venche Talgø fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) tror det vil bli mer edelgran å se i norske stuer til jul fremover.

– Den amerikanske trenden der man tar inn treet tidligere, er noe vi ser mer også her hjemme. Vi reiser mer i julen og mange ønsker å pynte juletreet i god tid før jul, påpeker Fløistad.

– Generelt er det en trend at vi vil ha noe som holder lenger. Og da vil folk ha edelgran fordi den er suveren når det gjelder å holde på nålene, legger Talgø til. 

Talgø og Fløistad har i mange år forsket på utfordringer knyttet til produksjon av juletrær i Norge, i samarbeid med juletrenæringen. De forteller at det blir plantet mer og mer fjelledelgran i Norge, men også mye normannsedelgran.

Ingen av disse kommer fra Norge opprinnelig – fjelledelgran stammer fra USA og normannsedelgrana kommer opprinnelig fra Kaukasus.

– Men den norske grana er meget aktuell også – 40 prosent av juletrærne som dyrkes her i landet er norsk gran, påpeker de.

Juletreforsker Inger Fløistad. (Foto: Erling Sundheim Fløistad)

Lang prosess

Dyrkerne tar hensyn til trender. Fordi juletreproduksjonen er en lang prosess, må de forutse trender ti år frem i tid, sier Talgø.

Hun påpeker at de fleste av oss nok ikke er klar over hvor mye jobb som ligger bak juletreet.

– Først må produsentene velge frøkilder og så er trærne i produksjon i planteskoler et par år før de dyrkes før de står åtte til ti år i felt. Det er mange utfordringer, jobb og oppfølging på veien, blant annet ugresskontroll for å holde konkurrerende vegetasjon unna, og trærne skal formes, gjødsles og så videre. Det er også stor risiko når det gjelder frost etter utplanting i felt. Dersom toppskuddet skades bli veksten satt tilbake eller treet mister verdi som juletre. Fjelledelgran er spesielt utsatt for frost om våren, opplyser Fløistad.

Norsk gran på rekke og rad i en planteskole klar til utplanting i felt. (Foto: Inger Sundheim Fløistad)

Fjordtree

John Anders Strande fra Norsk Juletre bekrefter at det blir plantet mer og mer fjelledelgran i Norge sammenlignet med normannsedelgran. 

– Dette er en trend vi vil se fortsette. Det er større etterspørsel etter fjelledelgran og de som har areal som er egna til produksjon av fjelledelgran velger dette. Normannsedelgran, som ofte er breivokste trær, kan produseres billig i Danmark, men de greier ikke å produsere fjelledelgran av god kvalitet. Dette er klimaavhengig, og de har hatt mye problemer med sopp og sykdom der. Dessuten liker vi i Norge et smalere tre enn i Danmark og Tyskland, sier han. 

Vanlig gran har ifølge Strande historisk gått tilbake til fordel for edelgran.

– For noen år siden gikk den litt opp igjen og så flatet den ut. På Østlandet ligger salget av gran på 40 prosent, men i byer og på Vestlandet er det mindre. Det har med tradisjon å gjøre, for noen skal det være gran til jul. 

For øyeblikket er det noe eksport av fjelledelgran til utlandet, men produksjonen er ikke stor nok til å levere mye ut når etterspørselen er så stor i Norge.

– Fjordtree er en registrert merkevare for norskprodusert fjelledelgran i premiumsegmentet og vi eksporterer et lite kvantum. Det er veldig stor etterspørsel og vi kunne levert mye mer, men vi har ikke trærne. Grossistene vil dessuten først betjene norske kunder. Men det er artig og viktig og ha en kanal til utlandet, spesielt når vi får økt volum i produksjonen av fjelledelgran i kommende år, sier han. 

Powered by Labrador CMS