En av verdens kraftigste KI-datamaskiner skal bygges i Danmark.
Prislappen er nærmere én milliard norske kroner på KI-datamaskinen som skal bygges i Danmark.

En av verdens kraftigste KI-datamaskiner skal bygges i Danmark

Hvor den skal ligge, er hemmelig. Hvem som får tilgang til den, skal avgjøres av en komité. Nå skal en av verdens kraftigste KI-maskiner bygges i Danmark.

De kaller den en «supercomputer» i Danmark, maskinen som skal få danskene helt opp i verdenstoppen når det gjelder utvikling av kunstig intelligens.

Prislappen er nærmere én milliard norske kroner, og maskinen ventes å bli blant verdens kraftigste KI-maskiner. 

– Folkehelse og planetens ve og vel

Maskinens hovedmål vil være å raskere løse en rekke samfunnsmessige utfordringer, for eksempel innen medisin og forskning.

Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo) har sammen med det amerikanske dataselskapet Nvidia inngått samarbeid om å utvikle den såkalte supercomputeren.

– Banebrytende vitenskapelige oppdagelser er basert på data, og KI har gitt oss en enestående mulighet til å akselerere forskningen både når det gjelder både folkehelse og planetens ve og vel, sier administrerende direktør Mads Krogsgaard Thomsen i Novo Nordisk Fonden.

Hemmelig hvor den skal stå

Novo Nordisk Fonden har opprettet et datterselskap som skal eie og drifte maskinen. Alle inntekter skal bli reinvestert inn i prosjekter for å utvikle videre.

De er hovedeier, mens Eifo er minoritetseier med 15 prosent av aksjene.

Forskere og bedrifter fra både offentlig og privat sektor vil få tilgang til maskinen. Men de må først bli godkjent av en egen komité som skal forvalte tilgangen til den kraftige maskinen, skriver Danmarks Radio.

Av sikkerhetsmessige årsaker er det ikke kjent hvor datamaskinen skal bygges, skriver de.

– Teknologisk eventyr for Danmark

Prosjektet er en kjempegevinst for Danmark, mener næringsorganisasjonen Dansk Industri.

– Skal vi høste det fulle utbytte av kunstig intelligens og kvanteteknologi, krever det datamaskiner med superkrefter, og det krever store investeringer. Derfor kan dette bli startskuddet til et teknologisk eventyr for Danmark, sier Dansk Industri-sjef Lars Sandahl Sørensen.

Datamaskinen ventes å være klar til de første prøveprosjektene innen utgangen av året.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS