I den 2.000 år gamle teksten er det oppdaget ord som πορφύρac, som betyr lilla på gresk.
I den 2.000 år gamle teksten er det oppdaget ord som πορφύρac, som betyr lilla på gresk.

Studenter brukte kunstig intelligens til å avdekke tekst på 2.000 år gammel papyrusrull

Rullen skal ha vært eid av Julius Cæsars familie.

Takket være kunstig intelligens vet vi nå mer om innholdet i en papyrusrull som skal ha tilhørt Julius Cæsars svigerfar.

Utgangspunktet for nyheten er 2.000 år gamle, forkullede papyrusruller som har vært uleselige. De ble brent i den romerske byen Herculaneum etter det samme vulkanutbruddet som ødela Pompeii.

– Begynnelsen på en revolusjon

I forbindelse med konkurransen Vesuvius Challenge bygde tre studenter en AI-modell som ved hjelp av mønstergjenkjenning kunne dekode de greske bokstavene i teksten. Det skriver BBC.

– Dette er begynnelsen på en revolusjon innen gresk filosofi, sier Federica Nicolardi, som forsker på papyrologi ved University of Naples Federico II, til BBC.

I teksten kommer det frem at forfatteren diskuterer livets gleder, som musikk og mat. Eksperter mener at skrivemåten peker mot den greske filosofen Philodemus, som kan ha vært husfilosof i Herculaneum.

Tidligere har de forkullede papyrusrullene vært umulige å rulle ut.
Tidligere har de forkullede papyrusrullene vært umulige å rulle ut.

Falt fra hverandre

Fordi papyrusrullene var så brent, falt skriftene fra hverandre da forskerne prøvde å rulle dem ut. Men ved hjelp av høyoppløselige CT-skanninger klarte informatikkprofessor Brent Seales og hans forskergruppe ved University of Kentucky å rulle ut skriftene – bare ikke lese dem.

I fjor valgte derfor Brent Seales og tech-investorer å ha en konkurranse med premie til den som kom med en løsning.

Nå er håpet at KI-teknologien skal kunne brukes til å lese 90 prosent av de fire rullene som er skannet – og til slutt alle 800.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

P

Powered by Labrador CMS