Ikke færre aborter

Oslo (NTB): Aborttallene er tilnærmet uendret selv om det selges 140.000 angrepiller hvert år, viser en undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Angrepillen ble reseptfri i 2000 i Norge. Målet var færre aborter. Salget fikk solid oppsving, men aborttallene er i prinsipp uendret, skriver Aftenposten.

Forklaringen kan være at det ikke er de samme kvinnene som tyr til nødprevensjon som dem som velger å ta abort, viser undersøkelsen som er offentliggjort i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

- De som bruker angrepiller, er unge kvinner med plan og struktur og som makter å bruke disse etter at de har hatt sex uten prevensjon, forklarer professor Willy Pedersen ved Institutt for sosiologi og samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo.

Abort hos unge kvinner skjer ofte i kjølvannet av en vanskelig oppvekst, problemer på skole og jobb, samt et levesett med atferdsproblemer, depresjon og rus, ifølge undersøkelsen.

Daglig leder Siv Gamnes ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo sier det er unge jenter som oppsøker henne for å få gratis nødprevensjon. Erfaringene hennes er at dette er jenter som ikke ønsker å bruke fast prevensjon.

Gamnes er ikke overrasket over at økt bruk av angrepille ikke gir utslag i abortstatistikken.

Hun mener tilbudet om angrepille er relevant til noen få, men anbefaler den ikke som fast prevensjonsmiddel fordi effekten er usikker, ned i 75 prosent.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS