Et av rådene er å lufte hunden så tidlig som mulig på dagen, gjerne en lang tur som sliter den litt ut. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Ti råd om dyr og fyrverkeri

Har du en hund, katt eller et annet kjæledyr som er redd for fyrverkeri? Her får du ti råd om hvordan ta godt vare på kjæledyr på nyttårsaften.

– Nyttårsaften kommer ofte som julekvelden på kjerringa for de som har dyr som er urolige eller engstelige for fyrverkeri og andre høye lyder, sier Aga Zakoscielna, dyrepleier ved NMBU med spesialisering i atferdsterapi.

Halvparten er lydfølsomme

Lydfølsomhet, eller sensitivitet for lyder som det også kalles, er et av de vanligste atferdsproblemene hos hunder.

– Det antas at 50 prosent av alle hunder har en eller annen form for lydsensitivitet eller lydfobi for raketter, skudd og trafikk, forteller Zakoscielna.

Finurlig nok, viser en studie fra British Small Animal Veterinary Association (BSAVA) at jo nærmere nyttårsaften en hund er født, jo bedre takler den det. Studien fant færrest hunder med lydsensitivitet blant de som er født på høst og vinter, og større sannsynlighet for å utvikle det blant hunder født på sommer eller vår.

– Men dette er bare en kuriositet ettersom andre, viktigere faktorer spiller inn, som høy arvbarhet og miljø, understreker Zakoscielna.

– Vi må også huske at lydsensitivitet kan være et problem for mange forskjellige typer dyr som fugler, gnagere og kaniner.

Start med lydtrening tidlig

Har du valp, anbefaler dyrepleieren at du begynner tidlig med lydtrening.

–  Du får kjøpt treningsprogram med lyder, som CDen “Sounds Scary”. Men det finnes også lydfiler og videoer du kan laste ned. Start med lav lydstyrke og øk intensitet og lyd gradvis som en del av sosialiserings- og opptreningsprosessen du allikevel må gjøre. Det krever at du legger inn dette som gradvis, gjentatt trening over tid. Det holder ikke å gjøre det bare én gang, sier hun.

Har du en hund eller katt som allerede har utviklet angst eller fobi for lyder? Da kan du ta kontakt med en atferdsterapeut for å få hjelp til et treningsprogram med gradvis tilvenning, såkalt desensitisering, og motbetinging, det vil si få dyret til å føle det motsatte. Det hjelper dyret med å takle nyttårsaften.

– Men det kan være veldig tidkrevende. Det beste er derfor å starte tidlig med lydtrening. Det er mye vanskeligere å avlære atferd enn å forebygge, forklarer hun.

Hun påpeker at du allerede er sent ute hvis dyret trenger angstdempende medisiner og du må kontakte veterinær.

10 råd om kjæledyr og fyrverkeri

1) Start med lydtrening tidlig. Sats på å forebygge fobi og frykt fremfor å måte avlære det.

2) Lag en hule, kosekrok eller ta med dyret til et så lydtett rom som mulig, som bad eller kjeller. Begynn å lage en trygg kosekrok til hunden allerede nå. Det er viktig at også katten eller kaninen har et skjermet skjulested hvor de kan være trygge. Et sted som er nærmest lydtett, kan også være fint for fugler – for eksempel kan du sette fugleburet på badet med et teppe over buret.

3) Kontakt veterinæren tidlig hvis du trenger medisiner. Allerede nå er du sent ute hvis du ikke har gjort dette. Det er spesielt viktig å være tidlig ute hvis hunden eller katten din synes nyttårsaften er så fryktelig at den må ha angstdempende medisiner. Grunnen er at du helst bør ha testet det i god tid før nyttårsaften, da noen dyr kan få uønskede bivirkninger. Du bør absolutt oppsøke veterinæren med katten også hvis det er for ille, hvis den er så urolig at den for eksempel tisser og bæsjer.

4) Beroligende feromoner. Er kjæledyret ditt bare urolig og viser mild engstelse kan det være nok å bruke feromoner. Det er beroligende duftstoff som produseres naturlig av kjertlene i midtlinjen på en diende tispe eller fra kattes kinnkjertler. Feromoner finnes som diffusere, spray eller halsbånd. For nyttårsaften er diffuser det beste alternativet. Den må plugges inn noen uker i forveien.

5) Aldri reis fra et urolig kjæledyr. Forskning viser at blikkontakt med eier, der forholdet eier-dyr er godt fra før, øker oxytocinnivået hos hunden. Oxytocin er et velvære-hormon som skapes når du får nærhet og berøring. Derfor må du aldri må forlate et urolig kjæledyr på nyttårsaften, men være til stede der og holde deg rolig selv. Du hjelper hunden ved å bare være der.

6) Hold dyret inne. Har du en utekatt, bør den tas inn på nyttårsaften. Det er mange hunder og katter som kan stikke av i panikk.

7) Reis bort med kjæledyret. Du kan reise bort med dyret til et sted du vet er rolig. Flere tar med seg hunden til parkeringshus med etasjer godt under bakkenivå. Selv ville dyrepleieren heller tatt den med seg til en hytte langt inni skogen. Innenfor Ring 2 i Oslo er det forbudt for privatpersoner å skyte opp fyrverkeri.

8) Mat som hjelper. Du kan også gi hunden eller katten måltider med mye tryptofan, en aminosyre som finnes i pasta, ris og kalkunkjøtt, dersom dyret tåler dette. Eller du kan bruke et spesialfôr som hunden må begynne på cirka fire uker før nyttårsaften.

9) Skaff hørselsvern. Det finnes også hodetelefoner og hørselsvern for hund. Om du ikke om du får tak i det i Norge, har de det i USA. Søk for eksempel etter Mutt Muffs.

10) Slit ut hunden. Luft hunden så tidlig som mulig på dagen, og gå gjerne en lang tur som sliter den litt ut, med innlagt mental trening som søk eller lydighet.

Powered by Labrador CMS