Ulver har betydelig lysere øyne enn de fleste tamhunder.

Hundens snille øyne skjuler ulvens skumle blikk

En ny studie foreslår at det handler om menneskers psykologi.

Mørke, runde øyne gjør noe med oss mennesker. Tenk bare på delfiner eller på søte små mus.

Ulver er samme dyreart (Canis lupus) som hunder. Likevel går ulven rundt med mye skumlere øyne enn de fleste hunder. 

Hvordan kan det ha seg?

Vekker følelser hos mennesker

En japansk forskergruppe foreslår at mange hunder har fått mørke, store øyne – hvor det er vanskelig å se pupillene i midten – fordi sånne pene øyne lett vekker følelser hos oss mennesker. 

I en artikkel i tidsskriftet Royal Society Open Science viser forskerne til hvordan tamhunden (Canis familiaris) var det første pattedyret som ble temmet av mennesker. 

Når nye generasjoner tamme hunder fikk store, mørke øyne som skilte seg stadig mer fra ulvens lyse og stirrende øyne, så bidro det til at vi oppfattet hundene som langt mer vennligsinnede dyr enn ulven. 

Siberian Husky har øyne som ligner mer på ulven. Det kan være fordi disse hundene er avlet fram med tanke på andre egenskaper enn å være vennlige mot oss mennesker.

Store mørke øyne

En gruppe personer som deltok i studien til de japanske forskerne, oppfattet hunder med store mørke øyne som mer lik barn. Og som langt snillere enn hunder med lysere øyne. 

Det at vi oppfatter disse hundene som vennlige, gjør at vi får mer lyst til å behandle dem bra.

De japanske forskerne foreslår at de store mørke øyne hos mange moderne hunder, er noe som har utviklet seg gjennom seleksjon. Vi mennesker har rett og slett foretrukket disse hundene. Dermed har vi behandlet dem bedre enn andre hunder. Og de har fått flere valper.

Forskerne har også kikket på retningslinjene kennelklubber har for avl på flere ulike hunderaser. Her finner de nettopp krav om store mørke øyne.

Vi ser ikke hundens pupiller

Ulver har betydelig lysere øyne enn de fleste tamhunder.

Den tydelige pupillen hos ulven gjør det lettere for andre dyr i flokken å oppfatte hvilken retning et dyr ser. Akkurat som hos oss mennesker.

Øyne er nemlig viktige i kommunikasjonen mellom mange pattedyr. 

Likevel mener vi altså at mørke hundeøyne er mer tiltalende enn ulvens lyse øyne. 

Forskerne foreslår at de mørke øynene bidrar til å maskere det vi mennesker ellers kunne ha oppfattet som en sammenknepet og aggressiv pupill hos hundene våre.

Hunder ligner mye på ulver

  • Hunden og ulven tilhører samme dyreart (Canis lupus). Men hunden klassifiseres i tillegg som en domestisert underart (Canis lupus familiaris).
  • Den genetiske forskjellen mellom dyrene er svært liten.
  • Prosessen da ulver ble temmet av mennesker begynte for mellom 15.000 og 50.000 år siden. Kanskje skjedde det på flere ulike steder.
  • I dag finnes det rundt 400 ulike hunderaser. De aller fleste av disse har blitt avlet frem i løpet av de siste 200 årene.

Kilder: DN, Artfakta og SLU

Har ulven temmet seg selv?

En populær hypotese om hvordan ulven har kunnet bli til dagens tamhunder, kalles selvdomestisering.

Denne hypotesen foreslår at ulvene ikke ble temmet av oss mennesker, men at de i praksis temmet seg selv og ble til hunder. 

Dette skjedde gjennom en prosess av naturlig utvalg. Det var de ulvene og etter hvert hundene, som var mindre redde og mer tolerante overfor mennesker, som fikk flest unger med hverandre.

Denne selvavlen endret, ifølge hypotesen, også utseendet til dyrene. Hundene fikk et mer barnslig og snilt utseende.

De japanske hundeforskerne holder likevel en knapp på at det var vi mennesker som avlet fram visse hunder. 

Sånn fikk vi fram dyr med et utseende vi likte.

Kilder:

Akitsugu Konno m.fl: «Are dark-eyed dogs favoured by humans? Domestication as a potential driver of iris colour difference between dogs and wolves», The Royal Society, 20 desember 2023.

Dagens Nyheter: «Hundens mörka ögon döljer vargens skrämmande blick», 25. desember 2023.

Powered by Labrador CMS