Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Ordene «naturlig» og «økologisk» brukes ofte i markedsføring uten at det er definert hva som ligger i det, ifølge kjemiker Alexander Sandtorv.
Ordene «naturlig» og «økologisk» brukes ofte i markedsføring uten at det er definert hva som ligger i det, ifølge kjemiker Alexander Sandtorv.

Vanlig innhold i kosmetikk kan være farlig

Forsker anbefaler alle å særlig unngå tre stoffer.

De fleste ønsker at kosmetiske produkter skal ha en effekt, men samtidig være trygge å bruke.

Mange ser etter produkter som er naturlige eller økologiske, men førsteamanuensis i organisk kjemi, Alexander Sandtorv, er skeptisk.

Ifølge ham brukes ordene «naturlig» og «økologisk» uten at det er definert hva som ligger i det.

Det betyr ikke at Sandtorv er skeptisk til all kosmetikk, men han mener det kan være lurt å følge med på noen stoffer og være skeptisk til markedsføring.

Førsteamanuensis Alexander Sandtorv (t.v.) og Solveig Barstad (t.h.) fra programmet TV2 hjelper deg lager hjemmelaget håndkrem på lab.
Førsteamanuensis Alexander Sandtorv (t.v.) og Solveig Barstad (t.h.) fra programmet TV2 hjelper deg lager hjemmelaget håndkrem på lab.

Svært mange nordmenn bruker sminke daglig

Svært mange nordmenn er eksponert for stoffer i kosmetikk på daglig basis. Da er det viktig å vite at den er trygg. Men å forstå hele ingredienslisten i kosmetikk krever kjemiutdanning.

Sandtorv viser til en amerikansk studie fra juli 2021 som viste at 28 av 29 produkter som ble testet, inneholdt stoffer som ikke var oppgitt på innholdsfortegnelsen.

Et stoff de var spesielt på jakt etter, er et fluorstoff som er kreftfremkallende.

Andre stoffer kan være på vei til å bli faset ut, men finnes i årevis i norske hjem lenge etter at det er forbudt å selge dem. Eksempelvis ble stoffet triklosan faset ut i 2020, men finnes trolig fremdeles i en rekke produkter hjemme hos folk flest.

Villedende markedsføring

Hvis vi likevel tar utgangspunkt i at produsentene oppgir alle tilsetningsstoffer i innholdsfortegnelsen, er det likevel mange som lar seg lure av markedsføringen.

Sandtorv trekker fram et eksempel på et produkt som er markedsført som naturlig, der flere av ingrediensene helt klart ikke finnes i naturen. Ordet «naturlig» er det ingen som kan gjøre krav på, mener han.

– Jeg kan selge dere hva som helst og kalle det naturlig, sier Sandtorv. Unaturlig kan også være bra, og naturlig kan være giftig. For eksempel er revebjelle en giftig plante som helt klart ikke er bra for deg.

Influenserne Sofie Caroline Nilsen (t.v.), Tim Kristian (midten) og Marna Haugen (t.h.) får en forelesning om innhold i kosmetikk av Alexander Sandtorv.
Influenserne Sofie Caroline Nilsen (t.v.), Tim Kristian (midten) og Marna Haugen (t.h.) får en forelesning om innhold i kosmetikk av Alexander Sandtorv.

Topp tre på Sandtorvs fy-liste

Selv om man må ha svært god kjemikunnskap for å forstå den fulle betydningen av kosmetikkproduktenes innholdsfortegnelse, er det likevel noen ting man kan se etter, mener Sandtorv. Følgende ingredienser bør unngås:

Siloksaner:

Bruken av siloksaner er foreløpig ikke regulert, men to siloksaner – D4 og D5 – står på myndighetenes prioriteringsliste over kjemikalier som bør fases ut innen 2020 fordi de utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø ifølge denne saken på forskning.no.

Mikroplast:

FNs miljøprogram anslo at det i 2012 ble brukt 4,3 millioner tonn mikroplast i kosmetikkprodukter bare i EU. Kildene til mikroplast kjennetegnes på innholdsfortegnelsen ved ulike forkortelser, som PE, nylon (PA), PP og PET.

Fluorkarboner:

Fluorkarboner er en stor klasse forbindelser det er god grunn til å unngå. Noen av stoffene utfases eller er ulovlige, siden de er miljøskadelige og helseskadelige. Du kjenner dem igjen på innholdsfortegnelsen som: PTFE, perfluor- eller polyfluor-.

TV2 hjelper deg har også bedt Sandtorv ta en nærmere kikk på ti tilfeldig valgte kremer. Samtlige inneholdt stoffer som kan være skadelige eller allergifremmende. Spesielt er stoffer som får kremer til å lukte godt allergifremmende, men også andre stoffer som bidrar til konsistens eller konservering.

– Disse kremene er bare majones: Altså vann og fett med litt tilsatt farge, konservering og lukt, oppsummerer han.

Naturlig er ikke nødvendigvis bra

En ingrediensliste for en håndkrem med utelukkende naturlige innhold vil trolig være lenger enn for en syntetisk krem, hevder forskeren.

Dette er fordi naturlige ingredienser, som avokadoolje, inneholder mer enn bare oljen. Det kan være rester av alt mulig annet som finnes i avokado, og disse stoffene ville man ha måttet ta med i ingredienslisten.

– For å lage en naturlig hudkrem trenger du bare tre ting: Fett, fett og fett, sier Sandtorv.

Sandtorv sier at det kan være greit å følge med på hva kosmetikken inneholder, men ikke nødvendigvis slutte å bruke kosmetikk.

Som en begynnelse anbefaler han forbrukere som har lyst til å være mer bevisste, å unngå de tre stoffer over: siloksaner, mikroplast og fluorkarboner.

Powered by Labrador CMS