En tår til treninga, takk

Endelig finnes det en god unnskyldning for å ende joggeturen på kafé. Ny forskning tyder nemlig på at en god kombinasjon av trening og kaffe kan beskytte mot hudkreft.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ingen vits i å kutte et par daglige kaffekopper for helsas skyld, konkluderer ei gruppe forskere fra Rutgers, The State University of New Jersey, etter et forsøk hvor UVB-bestrålte mus fikk løpetrening, koffein eller begge deler.

Målet var å teste hvordan mosjon og kaffe påvirket kroppens evne til å beskytte seg mot farlige UV-stråler, og resultatene var lettere forbløffende.

Selv om både mosjon og kaffe så ut til å gi beskyttelse, var det kombinasjonen som virkelig gjorde vei i vellinga.

- Den mest dramatiske og tydelige forskjellen kom hos koffeindrikkende løpere, en forskjell som sannsynligvis skyldes en eller annen synergieffekt, sier Allan Conney, en av forskerne bak studien.

Livreddende død

Det var hudens egen forsvarsmekanisme mot strålingsskader som ble satt på prøve. Den er relativt brutal, sett fra ei celles synspunkt.

"Snart på tide med en kaffe?"

Dersom ei celle blir bombardert av UV-stråling kan DNAet på innsida bli skadet og forandret, og cella kan bli til ei kreftcelle.

For å unngå utvikling av kreftsvulster, er ødelagte celler programmert til å begå selvmord. Denne selvbestemte celledøden kalles apoptose.

- Hvis apoptose skjer i ei solskadet celle blir utviklingsprosessen mot kreft avbrutt, forklarer Conney i ei pressemelding.

Ei skadet celles død kan altså redde resten av kroppen, og det så ut til at nettopp selvmordsraten hos skadede celler økte kraftig med trening og kaffe.

Fire ganger bedre beskyttet

Forskerne brukte fire grupper med hårløse mus i undersøkelsen. Den ene gruppa fikk drikke vann med koffein tilsvarende et menneskelig inntak på en til to kopper om dagen, mens den andre gruppa fikk løpe på tredemølla.

Den tredje gruppa gjorde begge deler, mens den siste verken fikk koffein eller mosjon. Felles for hele gjengen var at de ble bestrålt av lamper med hudskadelig UVB-lys. Etterpå målte forskerne graden av celledød i huden.

Sammenlignet med gruppa som verken fikk trening eller koffein, var dødsraten for skadede celler betydelig høyere i alle de tre andre gruppene.

Hos musene som bare hadde fått koffein, fant forskerne en 95 prosents økning i UV-relaterte celleselvmord. I gruppa som bare mosjonerte var tallet 120 prosent. Men hos musene som både trente og drakk koffeinvann, økte tilfellene av UV-apoptose med hele 400 prosent.

Forskerne innrømmer at resultatene rett og slett er et lite mysterium.

- Vi må grave dypere for å finne ut hvordan kombinasjonen av koffein og trening virker på cellulært og molekylært nivå, og identifisere de underliggende mekanismene, sier Conney.

- Med en forståelse for disse mekanismene kan vi ta dette et skritt videre, fra mus til forsøk med mennesker.

Det skulle vi unnasluntrerne jammen ha visst, i alle de gymtimene vi stjålent dalte ned i Tesalongen som engler i skjul, og druknet vår kvaler i kaffe.

Referanse:

Y. Lu, B. Nolan, Y. Lou, Q. Peng, G. C. Wagner & A. H. Conney, Voluntary exercise together with oral caffeine markedly stimulates UVB light-induced apoptosis and decreases tissue fat in SKH-1 mice, Proceedings of the National Academy of Sciences, early edition 30.juli 2007.

Powered by Labrador CMS