De yngre generasjonene i USA godtar homofili i mye større grad enn sine forgjengere.  (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
De yngre generasjonene i USA godtar homofili i mye større grad enn sine forgjengere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Flere amerikanere godtar homofili

Homofili og sex før ekteskap er mye mer akseptert i dag enn for 40 år siden. Det handler mest om generasjonsforskjeller, mener forsker.

Til tross for religiøse gruppers høylytte protester og lover som gjør det mulig for forretninger å nekte LBHT-personer betjening, har folk flest i USA begynt å godta homofili.

I tillegg synes de fleste amerikanerne det er greit med sex før ekteskap og flere partnere. Utroskap er derimot mindre godtatt.

Fra 1993 til 2012 gikk toleransen for homofile forhold opp fra 13 til 44 prosent. Det viser en ny studie publisert i tidsskriftet  Archives of sexual behavior. 

Generasjonsskifte

I en studie som har pågått fra 1972 til 2012, av mer enn 33 000 amerikanere fra ulike deler av landet, viser det seg nå at flere syns det er helt greit med homofili og utenomekteskapelig sex.

– Forandringene har stort sett bare med generasjoner å gjøre, sier Jean Twenge, én av forskerne bak studien, i en pressemelding.

For eksempel så de størst forandring mellom generasjonen født tidlig på 1900-tallet og de som var født mellom 40- og 50-tallet. Men barna født mellom 80- og 90-tallet hadde større aksept enn sine foreldre fra 60-tallet.

– Dette viser at vi utvikler våre holdninger til seksualitet når vi er unge, heller enn at alle i alle aldre forandrer samtidig, tror Twenge.

Færre partnere

Derimot har tallene for hvor mange som synes det er greit med utroskap sunket fra fire prosent til én prosent. I tillegg viste studien at økningen av antall seksualpartnere stanser med 60-tallsgenerasjonen. For de som ble født mellom 40- og 50-tallet lå snittet på 11,68 partnere, mens milleniumsgenerasjonen lå nede i 8,26 partnere. 

– Barn fra 80- og 90-tallet har større aksept for utenomekteskapelig sex enn sine forgjengere, men har likevel færre seksualpartnere enn generasjonen fra 60-tallet, forteller Twenge.

– Det stemmer overens med inntrykket de gir av å være en mer tolerant, individualistisk generasjon som aksepterer andres valg, fortsetter hun.

Referanse:

Twenge, J.M. (et al) Changes in American Adults’ Sexual Behavior and Attitudes, 1972-2012. (04.05.2015) Archives of Sexual Behaviour.

Powered by Labrador CMS