Hjertevennlig middelhavsdiett

Middelhavsmat er godt for hjertet. Ved å følge en særskilt diett i tre måneder, reduseres faren for hjerteproblemer med 15 prosent, viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tradisjonell middelhavskost inneholder mye helkorn, frukt, grønnsaker, nøtter, fisk og olivenolje, i tillegg til små mengder rødt kjøtt. At kosten er sunn, er grundig dokumentert, men ingen har tidligere sjekket hva som skjer når friske mennesker blir satt til å spise denne type mat.

Amerikanske forskere fikk 212 personer med moderat risiko for hjerteproblemer til å teste kostholdet i tre måneder. Blant annet fikk de beskjed om å spise fisk fire ganger i uka og rødt kjøtt bare én gang. Mennene fikk lov til å drikke to glass rødvin hver dag, mens kvinnene måtte nøye seg med ett glass.

Samtidig fikk en annen gruppe beskjed om å følge en diett med lavt fettinnhold. Resultatet viste at de som fulgte middelhavsdietten fikk 7,5 prosent lavere kolesterolinnhold i blodet, mens kolesterolen sank med 4,5 prosent i gruppen som spiste en diett med lite fett.

Forskerne konkluderte med at middelhavsdietten reduserte risikoen for hjertesykdommer med 15 prosent, mens dietten med lavt fett reduserte den med ni prosent.

(NTB)

Powered by Labrador CMS