Spesialister på reise i 3D-hjerter

Tredimensjonal visualisering av hjertet med virtual reality-teknologi, kan bli et bidrag til diagnostisering av hjertesykdom - og bedret forståelse av organets oppbygning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå avslører nemlig en pilotstudie at spesialister raskt klarer å diagnostisere sykdom i hjertet ved å studere levende bilder av organet i 3D-format.

Med hjelp av hologrammer i et rom begir legene seg ut på reise inn i bankende hjerter.

Her kan du se hvordan metoden arter seg. Studien publiseres i Cardiovascular Ultrasound, som er en av BioMed Centrals mange tidsskrifter.

Rask diagnose

Forsker Annemien E. van den Bosch og kolleger ved Erasmus MC University Medical Center Rotterdam i Nederland står bak pilotstudien.

De ba ti hjertespesialister om å analysere bilder av pasienter med friske hjerter, og hjerter med defekter som påvirker formen til en indre del.

Når legene hadde lært seg å bruke utstyret, tok det dem bare ti minutter å skille friske og syke hjerter fra hverandre, samt å stille rett diagnose.

Upløyd mark

Enn så lenge må virtual reality og 3D sies å være veldig uvanlig, når det handler om temaet ekkokardiografi (ultralydundersøkelse av hjertet).

Men den nye kombinasjonen kan lede til bedret forståelse av hjertets anatomi - selv om metoden er lite tilgjengelig, og den praktiske nytteverdien foreløpig er begrenset.

Hvordan foregår dette?

Legene i studien benyttet et spesialdesignet rom, kalt I-Space, der levende 3D-bilder blir vist på veggen.

De navigerer med en innretning som ligner ganske mye på en god gammeldags joystick, og ifører seg også spesialbriller.

Med andre ord ikke helt ulikt opplegget med pappbrillene du selv en sjelden gang har iført deg på kino eller foran tv-en. Men utbyttet vil forhåpentlig bli langt større for hjertespesialistene med tiden.

Referanse:

Dynamic 3D echocardiography in virtual reality. Annemien E. van den Bosch, Anton H.J. Koning, Folkert J. Meijboom, Jackie S. McGhie, Maarten L. Simoons, Peter J. van der Spek and Ad J.J.C Bogers. Cardiovascular Ultrasound in press (23 December 2005)

Powered by Labrador CMS