Fettsyrer letter ADHD-symptomer hos barn

Ny amerikansk forskning bekrefter at tilskudd av såkalte langkjedete fettsyrer og vitamin E på barn med ADHD-symptomer reduserer konsentrasjonsproblemene, hyperaktivitet og annen problematferd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I alt 50 barn i alderen 6-13 år har deltatt i den fire måneder lange studien som gjengis i siste nummer av tidsskriftet American Oil Chemists Society Journal.

ADHD-symptomer

Barna var diagnostisert med ADHD-symptomer, hyppig tørste og tørr hud og gikk på medisiner for sine plager. Mangel på langkjedete flerumettede fettsyrer forekommer oftere hos mennesker med ADHD og dysleksi.

Resultatet av studien viser at 75 prosent av deltakerne ikke lenger befant seg innenfor den kliniske diagnosen for ADHD-symptomer ved studiens slutt. Gruppen som ble behandlet med fettsyrer, viste en tydelig forbedring på symptomer som tørste, tørr hud, støyende atferd, hyperaktivitet, konsentrasjonsproblemer og generelle atferdsproblemer.

Preparatet som ble brukt, inneholder langkjede flerumettede fettsyrer, EPA, DHA i blodplasma og i røde blodcellemembraner, i tillegg til vitamin E.

Eksperimentell

I Norge vil elever som deltar i Solaprosjektet ved Senter for leseforskning, Høgskolen i Stavanger gjennomgå en eksperimentell undersøkelse med fettsyrebehandling til høsten. Elevenes leseferdigheter har vært kartlagt siden de begynte i 2. klasse høsten 2001 og de vil gå i 5. klasse når fettsyrestudien gjennomføres, opplyser førsteamanuensis Marit Oftedal Pettersen.

Dette vil bli den første systematiske studien med langkjedet fettsyrebehandling som gjennomføres på elever med lese- og konsentrasjonsvansker i Norge.

(NTB)

Powered by Labrador CMS