Tankeleser avslører forbrytere

- Det va'kke meg, jeg lover! I en sak uten skikkelige beviser er det bare å kaste armene i været og blånekte. Enn så lenge. I framtida vil nemlig etterforskerne kunne lese sannheten i tankene dine, enten du vil eller ei.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Og det er ikke fordi politiet har rekruttert spåfolka fra tv-programmet “Fornemmelse for mord”. Derimot har amerikanske forskere utviklet en maskin som ser av hva som foregår på innsida av skallen.

- Vi kan ikke laste ned innholdet i hjernen, men vi kan se om den mistenkte kjenner igjen detaljer fra forbrytelsen, sier Laurence Farwell fra Brain Fingerprinting Laboratories til Chemistry & Industry Magazine.

Dette minner meg om noe?

Når hjernen kjenner igjen noe den har sett eller hørt før, får den en slags elektrisk aha-opplevelse, og fyrer av en helt karakteristisk nerveimpuls som kalles en MERMER. Dermed avslører hodet for eksempel at det inneholder detaljerte kunnskaper om åstedet for et mord, eller at det ikke har peiling i det hele tatt.

Og nå har amerikanske forskere funnet opp Brain Fingerprinting, en måte å måle MERMERne på. Metoden går ut på at den mistenkte må ha på seg et pannebånd som registrerer aktivitetene inne i tenkeboksen. Så viser etterforskerne fram bilder eller ord som har med forbrytelsen å gjøre, mens de kikker etter MERMERe.

Utsatt dødsdom

Metoden er blitt godkjent av den amerikanske domstolen, og kan revolusjonere hele rettssystemet, skriver Chemistry & Industry Magazine. Hjernemålingene har allerede utsatt henrettelsen av amerikaneren Jimmy Ray Slaughter, som er dømt til døden for drap på kona og dattera.

Slaughter skal ha nektet plent gjennom hele rettssaken, og en runde i hjernemaskinen bekreftet forklaringa hans: Det ser faktisk ikke ut til at mannen har den fjerneste peiling på detaljene i ugjerningen.

- I løpet av de neste ti til 20 årene vil vanlige politifolk og etterforskere i hele verden lære å registrere elementer fra åstedet til bruk i Brain Fingerprinting, spår Drew Richardson. Han er tidligere FBI-agent, men er nå forsker ved Brain Fingerprinting Laboratories som har utviklet tankelesermaskinen.

Sikker?

En av de fine tingene med Brain Fingerprinting er at svarene fra hjernen er 100 prosent pålitelige, skriver Chemistry & Industry Magazine. Tenkeboksen lager nemlig MERMERe hver eneste gang den kjenner igjen informasjon, men også bare da.

Den vil altså ikke fyre av noen ufrivillig respons på opplysninger den ikke kjenner, samtidig som den ikke klarer å hindre MERMERen i å gå av når den faktisk husker noe.

- Hvis en elefant plutselig kommer inn i rommet kan du late som ingenting, men hjernen kan ikke unngå å skjønne at det er en elefant, forklarer Laurence Farwell.

?men ikke ufeilbarlig

Men teknologien er som vanlig ikke bedre enn menneskene som bruker den. Testen forklarer nemlig ikke hvorfor informasjonen finnes oppe i skolten på den mistenkte. Vedkommende kan for eksempel ha vært på åstedet uten å ha begått mordet, eller noen kan ha beskrevet detaljene for ham eller henne.

Derfor må etterforskerne være helt sikre på at det bare er den skyldige som kan ha kunnskaper om materialet de presenterer.

Så langt ser det imidlertid ut til at Brain Fingerprinting virker bra. Forskerne gjorde først forsøk der maskinen skulle skille FBI-agenter og leger fra andre mennesker. Den bommet ikke en eneste gang. Systemet er også testet på virkelige kriminelle.

Og fortsetter teknikken å fungere som den skal, er den revolusjonerende. Kanskje ikke først og fremst fordi den kan skaffe beviser mot kjeltringer og terrorister, men fordi den kan bekrefte historiene til uskyldige mennesker som i dag blir dømt for forbrytelser de ikke har begått.

Referanse:

Marina Murphy, Infallible witness, Chemistry & Industry Magazine, 15 March 2004 - Issue No 6 - Page 10.

Lenke:

Chemistry & Industry Magazine

Powered by Labrador CMS