Alzheimers sykdom oppstår ved at et protein avleires som klebrige klumper i hjernen. Nå viser en studie at sakte gange kan være et tidlig tegn. (Foto: Neurology)

Bestemor i sneglefart kan være tegn på Alzheimers

Eldre som går sakte kan ha tidlige symptomer på Alzheimers sykdom.

- Vi har funnet en sammenheng mellom sakte gange og avleiringer i hjernen, men sakte gange kan også ha mange andre årsaker, sier nevrolog Natalia del Campo ved Toulouse universitetssykehus. (Foto: privat)

Det er naturlig at eldre mennesker ikke går fullt så raskt og sprettent som i sin pure ungdom. Men en ny studie kan tyde på at vi bør være litt ekstra på vakt hvis bestemor får sneglefart.

Forskere ved universitetssykehuset i Toulouse i Frankrike har funnet en sammenheng mellom å gå i sakte tempo og plakkdannelser i hjernen. Det viser en ny studie publisert denne uken i tidsskriftet Neurology.

Økte plakkdannelser er nå ansett som den mest sannsynlige årsaken til utvikling av Alzheimers sykdom.

Gange pluss glemsomhet kan gi hint

Å huske dårligere er til en viss grad naturlig når man blir eldre. Men det er vanskelig å finne ut om eldre er i ferd med å få den fryktede demenssykdommen, før legene kan påvise det klinisk.

Derfor er forskerne stadig på jakt etter å finne andre, tidlige symptomer på Alzheimers. Nå mener franske forskere at ganglaget kan gi et hint.

– Det å få små forstyrrelser i gangen kan tyde på Alzheimers sykdom, selv før personene viser noen kliniske symptomer på sykdommen, sier doktor Natalia del Campo ved universitetssykehuset i Toulouse, som har skrevet studien.

Studien gjelder riktignok bare eldre som i utgangspunktet var bekymret for hukommelsen.

Eldre rundt 76 år

128 eldre som var 76 år i gjennomsnitt, og som ennå ikke hadde fått diagnosen, var med på studien. Alle hadde høy risiko for å utvikle Alzheimers, fordi de var bekymret for hukommelsen sin.

Forskerne målte skritthastigheten mens deltagerne gikk i sitt vanlige tempo. Deltagerne skulle gå fire meter, mens forskerne tok tiden.

De fleste klarte å gå en meter per sekund, og var innenfor normal ganghastighet. Likevel fant forskerne en sammenheng da de undersøkte deltakernes hjerner med praktiske tester og hjerneskanner.

Plakk kan forstyrre motorikken

Totalt 46 prosent av deltakerne hadde mild kognitiv svikt, da de fikk enkle hukommelsestester og bedt om å utføre dagligdagse gjøremål. Dette er et tidlig tegn på demens ved Alzheimers sykdom.

Så målte forskerne hjernen med en PET-skanner for å finne mengden av avleiringer av et protein kalt amyloid. Halvparten hadde så mye avleiringer at det forbindes med utvikling av Alzheimers sykdom.

De som gikk sakte hadde mer slike plakklag i deler i hjernen som styrer motoriske funksjoner.

Mye avleiringer forklarte ni prosent av forskjellen i gangfart sammenlignet med de som gikk normalt.

Feil kan føre til klebrige klumper

Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens. Symptomer er hukommelsestap, språkproblemer, forvirring og språkproblemer. 

Plakkdannelser anses nå som den mest sannsynlige årsaken til skader som gir Alzheimers sykdom. I tillegg har personer med et bestemt gen større risiko for å få den. 

Andre forhold som øker risikoen for Alzheimers er høyt kolesterol, høyt blodtrykk, røyking og hodeskader. 

Proteinet anyloid forekommer naturlig i kroppen, men trolig oppstår det en feil hos noen som gjør at proteinet ikke brytes ned. Istedet blir det til klebrige klumper. Når disse samler seg som plakk eller avleiringer i hjernen, setter de gradvis hjernens oppgaver ut av funksjon. Hjernecellene dør.

Også andre årsaker

Sammenhengen mellom sakte gange og avleiringer besto etter at forskerne kontrollerte for alder, utdanningsnivå og graden av dårlig hukommelse.

Forsker del Campo understreker at studien bare er et øyeblikksbilde i tid og bare viser en sammenheng mellom plakk og nedgang i ganghastighet.

– Studien beviser ikke at amyloid -plakk føre til nedgang i gangfart, bare at det er en sammenheng. Det er også mange andre årsaker til at eldre går langsomt, beroliger hun.

Kilde: 

Natalia del Campo m.f: Relationship of regional brain b-amyloid to gait speed. Neurology, 2. desember 2015

Powered by Labrador CMS