Eidsvoll 1814: Kvinneselskap i kulissene?

Da eidsvollsmennene kom for å utarbeide den norske grunnloven våren 1814, var det den løsslupne rittmester Iver Eliesson som ordnet senger, mat og vin. Ordnet han også damer?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Riksforsamlingen på Eidsvoll 1814. (Foto: (Malt av Oscar Wergeland))

Historikere har hørt ryktet, men det er også alt.

Mennene som utgjorde Riksforsamlingen på Eidsvoll våren 1814, jobbet på stedet i omtrent seks uker.

Kan rittmester Iver Eliesson eller andre ha arrangert damebesøk fra omegnen for å gjøre oppholdet enda hyggeligere for herrene?

- Eliesson var et ”sort får” av pyntelig familie – han kan selvsagt ha skaffet mer enn bare mat og vin om det trengtes, men jeg har ikke hørt mer enn bare ryktet, sier professor i historie ved Universitetet i Oslo, John Peter Collett.

Hvis det ble organisert damebesøk til noen av Eidsvollsmennene, ville det være svært vanskelig å dokumentere, fordi slike aktiviteter ikke er typiske for hva man kan finne i kildematerialet.

- Jeg tviler på om Eliesson i tillegg tok seg av dameselskap, men det er klart: om han skulle ha gjort det som ekstrafavør for en eller annen representant, ville det ha skjedd under diskresjon, og det ville kanskje aldri finne veien til noen skriftlige kilder, sier Torleif Hamre, konservator ved stiftelsen Eidsvoll 1814.

Glade i damer

Selv om historikerne tviler på at foregikk regelrett eskorteservice på Eidsvoll i 1814, skal det sies at verken rittmester Eliesson eller initiativtaker til samlingen, den danske prins Christian Frederik, var spesielt kjent for å holde hardt på buksene.

"Christian Frederik var initiativtakeren til samlingen på Eidsvoll i 1814. Han var på side med Selvstendighetspartiet - de ville straks fastslå full selvstendighet for Norge. Christian Frederik ble enstemmig vedtatt som Norges konge 17.mai. Han frasa seg tronen allerede oktober samme år, og i november ble svenske Karl Johan konge Norges konge. Dette bildet er et utsnitt av F.C. Grögers maleri av Christian Frederik. (Bilde: Wikimedia Commons)"

- Christian Frederik selv, som jo bodde i første etasje i Eidsvollsbygningen mens møtene pågikk, og hans nærmeste offiservenner, hadde et tvilsomt rykte når det gjaldt kvinnfolkhistorier.

- Han etterlot visstnok i Norge flere uekte barn med forskjellige mødre, sier John Peter Collett.

Dagbokskriveren Claus Pavels, som var slottsprest og senere biskop i Bergen, navngir nettopp Eliesson, og offiseren Haffner, som også var ved Eidsvoll 1814, som de verste libertinerne rundt prinsen.

- Særlig skriver han at prinsens elskerinne Maren, som var en pike ”av folket” – senere kalt Konge-Maren, hadde Eliesson som sin første forfører, og at han senere koblet henne til prinsen, sier Collett.

Du kan lese dagboknotatene til Claus Pavels her.

Kan ha ordnet seg privat

- Eidsvollsmennene bodde rundt på gårder og plasser, gjerne to-tre på et felles rom under enkle forhold, noe som heller ikke innbød til store utskeielser.

- Enkelte representanter kan naturligvis ha kommet innunder ett og annet skjørt, men det har i så fall skjedd under rubrikken privat initiativ, sier Torleif Hamre.

Eidsvollsmennene skal ikke ha vært overbegeistret for innlosjeringen som rittmester Eliesson arrangerte for dem, selv om det kunne by på selskapeligheter.

"Grev Wedel Jarlsberg var en markant skikkelse blant Eidsvollsmennene. Han ledet den andre av de to leirene som formet seg - Unionspartiet. (Bilde: Wikimedia Commons)"

- Mange klaget over dårlige senger i husene de ble innkvartert i, og maten bestod i kalvekjøtt og sur rødvin, blir det sagt, sier John Peter Collett.

Middagen skal imidlertid de fleste av dem ha inntatt i selve Eidsvollsbygningen.

- Der var det middag i tre ulike værelser etter møtene hver dag – 12 spiste med prinsen, det gikk på omgang. Her var det det vi må kalle festlig lag, med skåltaler, og det ble diktet sanger for anledningen, sier Hamre ved Eidsvoll 1814.

Rykter om organisert sengehygge 

Man har altså ingen kilder som sier noe om at det ble formidlet kvinnelig selskap for representantene på Eidsvoll, men ryktet eksisterer.

Derimot finnes en kilde som antyder at prins Christian Frederik i enkelte sammenhenger fikk ordnet seg på denne måten;

Ingen ringere enn Henrik Wergeland påstår i sin konstitusjonshistorie at ved mottakelse i Paleet i Christiania skal folk i prinsens krets ha ordnet sengehygge for ham.

- Men Wergeland gjengir tilsynelatende bare et løst rykte ved denne anledningen, og han er i utgangspunktet negativt innstilt til den danske prinsen, påpeker Hamre.

Ellers er mange av de skriftlige kildene sparsommelige med liknende informasjon.

- Det var jo mange av Eidsvollsmennene som skrev brev hjem - til konene sine og naboer og sånn, men det var kanskje ikke akkurat dette de skrev mest om! Sier John Peter Collett til forskning.no.

- Derimot var det mange som påstod at offiserene rundt Christian Frederik og Elieson tok for seg bøndene og skjenket dem fulle for å få dem til å stemme slik prinsen og Falsen ville! Så brennevin ordnet de nok med. Kvinnfolk også? Tja.

- Men når offiserer og bønder og andre tilreisende samles under spesielle forhold? Jeg vil tro det mer gikk i brennevin enn kvinner, men jeg kan tro feil! 

Kilder: Store norske leksikon

Powered by Labrador CMS