Det er tidligere trodd at langvarige infeksjonssykdommer som rammer barn kan øke risikoen for å dø tidligere grunnet hjerte- og karsykdommer. (Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Forskere: – Barnesykdommer forkorter ikke livet

Vanlige barnesykdommer reduserer ikke den forventede levetiden slik man tidligere har trodd, viser ny forskning.

En undersøkelse utført i samarbeid mellom universitetet i Åbo i Finland og Stirling-universitet i Storbritannia viser at kikhoste og andre infeksjonssykdommer som er vanlige hos barn, ikke øker risikoen for bli å rammet av hjerte- og karsykdommer, hjerteinfarkt eller kreft senere i livet.

Det er tidligere trodd at langvarige infeksjonssykdommer som rammer barn kan øke risikoen for å dø tidligere grunnet hjerte- og karsykdommer.

Forskerne fant at barnesykdommer ikke bidrar til dårlig helse senere i livet ved å blant annet bruke kirkebøker som kilde for informasjon om finner født 1751 til 1850. Fødselsdato, ekteskapsdato og dødsdato ble knyttet til epidemier som herjet i testpersonenes hjemkommuner.

Forskerne analyserte om testpersonene som var rammet av en infeksjonssykdom som barn senere utviklet hjerte- og karsykdommer, samt hvor mange barn de fikk. 

Powered by Labrador CMS