– Dette er en ypperlig mulighet for å finne faktorene innenfor genetikk, miljø og livsstil som er forbundet med et sunt liv, forteller Dr. David Promislow, som jobber med The Dog Aging Project. Her er han avbildet med sin hund Frisbee.

Hvor gammel kan hunden din egentlig bli?

Genene fra over 10.000 hunder skal undersøkes for å finne ut hva som er normal aldring for menneskets beste venn.

Ett menneskeår tilsvarer syv hundeår, skal vi tro den gamle huskeregelen.

Men den stammer fra en tid da amerikanerne i gjennomsnitt levde i omtrent 70 år, mens de fleste hunder ble omtrent 10 år, ifølge den amerikanske kennelklubben.

Det finnes heldigvis andre og mer vitenskapelige måter å regne ut hundens alder på.

Forskning fra 2019, publisert på Biorxiv og omtalt hos NRK, presenterer en matematisk formel som kan regne ut den reelle alderen til labradoren din.

En labrador fyller ikke 70 hundeår før den har fylt 12 menneskeår, ifølge denne formelen.

Det er stor forskjell på forskjellige hunderasers forventede levealder. Det er også tydelige forskjeller i hvordan og hvor fort forskjellige typer hunder eldes.

Noen kjappe Google-søk kan for eksempel fortelle oss at en liten Yorkshire Terrier kan bli så mye som 17 menneskeår, mens en stor Grand Danois trolig ikke blir stort eldre enn 10.

Lever store hunder lengre eller kortere?

Forskere vet ennå ikke helt sikkert hva det er som gjør at de store hundenes forventede levealder er lavere enn de små.

Dette står i strid med andre eksempler fra naturen, hvor de største pattedyrene ofte er de som lever lengst. Afrikanske elefanter, verdens største landdyr, kan for eksempel leve helt til de blir 70 år.

Flere eksempler viser at større pattedyr har lengre liv enn små pattedyr. Men internt i arten, er det ofte motsatt. Det betyr at en stor hund normalt sett har et kortere liv enn en liten hund. Det finnes også flere studier som viser at over gjennomsnittet høye mennesker lever noe kortere liv, ifølge Healthline.

En forklaring kan være er at om du er større, så har du flere celler, som igjen øker sjansen for å utvikle kreftsykdom. Hos mennesker kan en forskjell på 2,5 centimeter øke kreftrisikoen med 2,2 prosent.

Lignende resultater har vært funnet hos hunder. Størrelse og kreftrisiko ser ut til å henge sammen. Dette har trolig noe med at store hunder vokser fortere enn små hunder. Dermed er de utsatt for unormal cellevekst, og utvikler kreft, ifølge en 2013-studie i tidsskriftet The American Naturalist.

For å prøve å komme nærmere svar om hvorfor noen hunder blir eldre enn andre, og andre mysterier knyttet til aldring hos hunder, skal amerikanske forskere samle sammen og analysere store mengder data.

Skal svare på spørsmål om hunden sin i ti år

Så langt har 32 000 hunder og hundeeiere skrevet seg inn i programmet, som kalles The Dog Aging project. Eierne melder seg til å fylle ut et skjema om hundens helse hvert år og gjennomfører målinger og DNA tester etter forskernes ønske.

Prosjektet skal etter planen vare i ti år.

10.000 hunder, og genene deres, skal nå undersøkes av forskere ved Princeton.

Det er de 300 eldste hundene som er mest interessante, ifølge forskerne.

– En del av prosjektet jeg er veldig spent på skal sammenligne DNAet til eksepsjonelt gamle hunder med hunder som lever til gjennomsnittsalder, sier Joshua Akey. Han er genetikeren ved Princeton som skal lede undersøkelsene.

– Dette er den første undersøkelsen av sitt slag på hunder. Det er en snedig måte for å finne ut hvilke genetiske forskjeller som gir et langt liv.

En liten Jack Russel og en større Rottweiler. Selv om begge er av samme art, vil de bli eldre i helt forskjellige tempo og på helt forskjellige måter.

Kilder:

Joshua M. Akey m.fl., An open science study of ageing in companion dogs, Nature, 2022

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS