Sykere med kjæledyr

Mange tror at folk som har hund eller katt er sunnere og friskere enn andre. Slik er det imidlertid ikke i Finland. Der er kjæledyreiere sykere enn andre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge vært vanlig å tro at det er sunt å ha kjæledyr. Antagelsen er at det å ha en hund får deg opp av godstolen og ut på turer i skog og park.

Men man trenger ikke å ha en jakthund heller; å ha et malende lite nøste å kose med når man kommer hjem fra jobben kan gi en helsegevinst i seg selv.

Det finnes også data, om enn svake, som tyder på at disse forestillingene har noe for seg.

En ny finsk undersøkelse peker i motsatt retning.

Leena Koivusilta, dosent ved universitetet i Turku, og hennes kollega Ansa Ojanlatva mener at forholdet mellom kjæledyr og helse er omvendt. For i Finland har folk med kjæledyr dårligere helse enn andre.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Public Library of Science.

Helseundersøkelse

Koivusilta og Ojanlatvas arbeid bygger på data samlet inn i en bred undersøkelse av finners helse og livskvalitet som gjennomføres hvert 15. år.

"Kan man virkelig være deprimert med en slik hjerteknuser i huset?"

Analysene viser at dyrehold var forbundet med lav inntekt og lav sosial status. Særlig var kjæledyr populære blant finner som jobber i landbruket, hele fire av fem av disse hadde et kjæledyr (mot 41 prosent i andre yrkesgrupper).

Finner med kjæledyr røyker litt mer, og trener sjeldnere enn folk som ikke har kjæledyr.

Hundeeiere utgjorde 58 prosent av dem med kjæledyr. Disse fikk, ikke overraskende, mer mosjon enn folk som ikke har hund, men ikke nok til å ha noen effekt på kroppsmasseindeksen (BMI).

Syke matmødre

Kjæledyreiere led oftere av helseplager som høyt blodtrykk, blodtrykkssykdommer, diabetes, magesår, depresjon og angstanfall.

Koivusilta mener at det hun kaller “sosio-demografiske bakgrunnsfaktorer” forklarer forskjellen på de to gruppene. Som for eksempel at folk som har tid til å ta vare på dyr gjerne er over den første ungdommen, og ikke har statusyrker med 200 reisedager i året.

Så det er ikke slik at du blir syk og slapp dersom du får deg en hund, og du blir heller ikke friskere dersom du gir bort katten din. Men forestillingen om at folk med kjæledyr er så sporty og sunne, har fått et skudd for baugen.

I hvert fall for kjæledyreiere som bor i Finland.

Hele rapporten finner du her.

Powered by Labrador CMS