Annonse

En notis fra Havforskningsinstituttet - les mer.

Den første størja ble landet av Team Blega Southern Tuna i Skagerrak etter stor innsats fra alle om bord. Laget tok med seg fisken og har dermed brukt sin rekreasjonsfiskekvote.

Stangfisket etter makrellstørje er i gang

Publisert

Fritidsfiskere ombord i 24 utvalgte småbåter skanner for tiden norskekysten på leit etter verdens største tunfisk. For nå er makrellstørje tilbake i våre farvann etter lang tid med streng forvaltning. Disse fiskene har en snittvekt på 200 kilo og beveger seg med en fart på opptil 70 kilometer i timen. Den norske totalkvoten for makrellstørje i 2020 er på 312 tonn. Ett tonn er satt av til merk- og slippfiske, og fem tonn til et historisk rekreasjonsfiske.

Det er første gang forskere fra Havforskningsinstituttet får tilgang til såpass mange og omfattende prøver fra delene av fisken som vanligvis blir mat. Størjene fra den kommersielle fiskeflåten blir solgt hodekappet, men ellers hele. Det gjør at forskerne kan få DNA-analyse og aldersbestemming fra finne og hode. Fritidsfiskere i småbåter er også en god kilde til informasjon.

– Snart er 24 småbåter ute langs store deler av kysten og speider etter størja med argusøyne. Observasjonene forteller oss også om vandring, omfang og utbredelse. 18 av båtene deltar i merk- og slippfiske. Stangfiskerne skal sette et såkalt spagettimerke i fisken. Det er et enkelt plastmerke med identifikasjonsnummer som gir oss verdifull kunnskap om fisken blir fanget igjen senere, forklarer havforsker og merkeekspert Keno Ferter.

Nylig landet et lag fra småbåt den første rekreasjonsfiskede makrellstørja i Norge i nyere tid. Fisken var 244 cm lang og ble fanget utenfor Fevik i Skagerrak. Et annet lag fikk like etter en størje på 251 cm. Begge fiskene hadde en beregnet vekt på over 200 kilo.

Havforskerne vurderer fortløpende om de skal hive seg rundt for å følge et av fiskelagene med merkebåt. Keno Ferter sier at de har fem satellittmerker i bakhånd. Dette er kostbare high-tech merker som kan henges på størjene og fungere som ferdsskrivere.

Powered by Labrador CMS