Annonse
Hele 120 000 kubikkmeter stein henger i fjellsiden over Lysefjorden. Den skumle sprekken synes tydelig på dette bildet. (Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix)

Preikestolen faller ikke ned

Flere hundre tusen mennesker besøker hvert år turistattraksjonen i Rogaland. En ny studie viser at Preikestolen står fjellstøtt.

Publisert

Til tross for at innpå 300 000 mennesker besøker Preikestolen årlig, er det aldri tidligere blitt undersøkt om den dramatiske fjellformasjonen kan falle ned.

Nå er Norges geologiske undersøkelse (NGU) i gang med å kartlegge i alt 33 ustabile fjellpartier i Rogaland. Ett resultat av arbeidet er NTNU-mastergradsstudenten Katrine Mo sin oppgave «Stability Ana­lysis of Preikestolen».

Den presenterte hun under Geofaredagen på Lillestrøm 1. november.

Katrine Mo har forsket på Preikestolen. (Foto: Privat/NTNU)

Solid fjell

Besøkende til turistattraksjonen ser tydelig at det går en halvmeter bred og flere meter dyp sprekk på tvers av fjellhylla.

Mange har naturlig nok stilt spørsmål ved om Preikestolen kan falle ned og lage en enorm flodbølge i Lysefjorden. Også Forsand kommune, der fjellet ligger, er bekymret og følger med på om noe kan skje.

Analysen Katrine Mo har gjort, viser at den skumle sprekken ikke går hele veien gjennom fjellet. Dermed finnes det ikke et glideplan som fjellet kan rase ut langs.

– Selv om sprekken etter hvert skulle åpne seg gjennom berget, så viser resultatene mine at sikkerheten fortsatt vil være høy, sier Mo til forskning.no. Men hun foreslår at dette undersøkes nærmere av andre.

Helikopter og drone

Katrine Mo har benyttet både helikopter, drone og bakkebasert måleutstyr i arbeidet med masteroppgaven sin.

– Resultatene har jeg brukt til å lage to scenarioer for hva som kan skje. Jeg har også laget flere modeller av Preikestolen.

– Disse viser at fjellet er stabilt, forsikrer hun.

Katrine Mo har blant annet beregnet belastningen på berget. Figur fra masteroppgaven.

Granitt og gneis

Analysene viser dessuten at Preikestolen består av de to solide bergartene grovkornet granitt og gneis.

Flere laboratorietester gjort på steinprøver, bekrefter at det er snakk om solid fjell.

Mo foreslår likevel at vi blir enda sikrere på at Preikestolen holder seg på plass.

– Det er selvfølgelig alltid en viss usikkerhet knyttet til resultater som de jeg har fått.

– Jeg har heller ikke inkludert faktorer som jordskjelv, vann og is i studien min. Dette bør noen andre se nærmere på, kanskje i en ny masteroppgave, oppfordrer den nyutdannede geologen som nå har fått seg jobb hos Norges Geotekniske Institutt (NGI) i Oslo.

Kilder:

Katrine Mo: «Stability Analysis of Preikestolen», masteroppgave ved NTNU, 2018. Sammendrag av masteroppgaven.

geoforskning.no, NTB, Stavanger Aftenblad

Powered by Labrador CMS