Genmodifisert mais godkjent på tynt grunnlag

En type genmodifisert mais, T-25, som blant annet dyrkes over hele Storbritannia til såkalte feltstudier, ble i 1998 godkjent til kommersiell bruk i EU til tross for manglende sikkerhetsstudier. Norske myndigheter har ennå ikke tatt stilling til om denne maisen skal godkjennes i Norge

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Genmodifisert mat

Skiller seg fra vanlig mat ved at det maten er laget av har fått endret arvestoffet, DNA, ved hjelp av genteknologi. Dette er gjort for å få bestemte egenskaper.

Noen bekymringer:

Vil de nye genene spre seg i naturen?

Vil genmodifisert mat gi allergiske reaksjoner hos mennesker?

Nå viser det seg at sikkerhetstestene som var gjort før denne spesielle genmodifiserte maisen ble godkjent, ikke var gode nok, skriver BBC News.

Manglende forskning

Kun to studier, en på rotter og en på kyllinger, la grunnlaget for godkjennelsen. Da det ble gitt markedsføringstillatelse for maisen i 1998, overså man at den lille forskningen som var gjort viste at dobbelt så mange kyllinger døde når de fikk denne typen mais som når de fikk vanlig mais.

The Advisory Committee on Relases to the Environment (Acre), som ga godkjennelsen, har nå innrømmet at det skulle vært gjort mer forskning og flere sikkerhetstester før maisen ble godkjent.

I Storbritannia er det i dag flere testfelt der maisen dyrkes. Planen er å ta i bruk maisen i storfefôr. Forskerne sier maisen ikke vil bli tatt i bruk kommersielt dersom man finner ut at den ikke er sikker.

Ikke godkjent i Norge

- Vi har ikke tatt stilling til om denne maisplanten skal tillates i Norge. Vi har bedt om mer informasjon for å kunne vurdere om vi skal akseptere eller avslå bruk av denne planten, sier avdelingsdirektør Guri Tveito i Miljøverndepartementet. Hun opplyser at denne spesielle maisplanten er motstandsdyktig mot sprøytemiddelet glufosinat.

Powered by Labrador CMS