Skal styrke bekkenbunnen

Muskelskader i bekkenbunnen kan legge store begrensninger på kvinners fysisk aktivitet etter fødsel. Kanskje er styrketrening løsningen?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mellom 20 og 36 prosent av alle kvinner får muskelskader i bekkenbunnen i forbindelse med fødsel.

– Det varierer veldig fra kvinne til kvinne hvor stort dette problem er, men for noen kan det være sosialt hemmende om de ikke klarer å kontrollere disse musklene, sier professor Kari Bø ved Norges idrettshøgskole (NIH).

Bø har i mange år forsket på kvinners bekkenbunn, og starter nå studien ”Effekt av styrketrening på skadet og uskadet bekkenbunnsmuskulatur etter fødsel hos førstegangsfødende kvinner.” Prosjektet er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og NIH.

– Grunnen til at jeg startet med dette i sin tid var at jeg oppdaget at kvinner droppet å være fysisk aktive fordi de erfarte urinlekkasje under trening.

– Det er ille at kvinner heller blir fysisk passive fordi de aldri har lært hvordan de skal trene og vedlikeholde bekkenbunnsmuskulaturen, sier Bø.

Selv om dette har foregått så lenge kvinner har født barn, vet man lite om hvorfor dette skjer med noen kvinner mens andre går fri.

– Jeg tror ikke at økt alder på førstegangsfødende er en forklaring på hvorfor kvinner blir skadet, sier Kari Bø.

– Vi vet at det er ugunstig å legge på seg masse under svangerskapet, men det er langt fra en forklaring. Å få store barn er også en risikofaktor, legger Bø til.

Gynekologer og idrettsfysioterapeuter

Kari Bø har i mange år forsket på kvinners bekkenbunn, og er én av verdens fremste eksperter på feltet.

– Vi idrettsfysioterapeuter er vant med å behandle muskelskader. Derfor har vi stor tro på at vi også kan behandle bekkenbunnskmuskulaturen, poengterer Bø.

Hun har stor tro på at de sammen med gynekologer kan finne fruktbare svar.

– Dette er et kjempestort kvinneproblem, og de det gjelder får en skade i ung alder. Det er mye å hente på å forebygge og behandle på et tidlig stadium. Husk at dette kan ramme alle fødende kvinner, påpeker Bø.

Kvinner som blir skadet under fødsel kan enten heles naturlig eller ved hjelp av aktiv bekkenbunnstrening. Dette temaet er fremdeles delvis tabubelagt. At hun nå får støtte til studien, tar Bø som et tegn på at problematikken tas mer på alvor.

Undersøkelsen vil bli en randomisert kontrollert studie. Alle førstegangsfødende kvinner som snakker skandinavisk ved Akershus Universitetssykehus vil få tilbud om å være med på studien.

– Vi satser på å få 80 personer i hver gruppe. En gruppe vil gjennomføre trening, mens en gruppe vil være kontrollgruppe og ikke trene bekkenbunnsmuskulaturen.

Få kunnskapen ut til kvinnene

– Målet vårt er at funnene våre fører til nødvendige strukturelle endringer som når ut til de kvinner som rammes og til syvende og sist hjelper dem, sier Kari Bø.

Til prosjektet trenger Bø to stipendiater. En gynekolog og en fysioterapeut med idrettsfagutdanning (idrettsfysioterapeut).

Powered by Labrador CMS