– Åpner en ny dimensjon av informasjon

To uavhengige eksperimenter mener å for første gang ha sett en partikkel sammensatt av fire kvarker. – Litt som om man plutselig fant et Loch Ness-monster likevel, sier Bjørn Hallvard Samset.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Partikkelen de mener å ha sett i Belle detector har ikke to, ikke tre, men fire kvarker. (Foto: Alan Storebraker/APS/Wikimedia)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

For å forstå hva dette handler om må vi starte smått. Så smått som det er mulig å starte, faktisk - med de minste bestanddelene vi kjenner til.

Alt vi ser rundt oss er bygd opp av de bittesmå partiklene i Standardmodellen - kvarker, leptoner, kraftbosoner og den nylig oppdaga Higgspartikkelen.

Disse partiklene kan sammen danne nye partikler, som igjen kan gå sammen og lage atomer.

En atomkjerne består for eksempel av protoner og nøytroner - disse er satt sammen av tre kvarker hver.

Det som nå har blitt oppdaga av to uavhengige eksperimenter - BESIII i Kina og Belle i Japan - er en partikkel som er satt sammen av fire kvarker.

– Dette er helt uventet, siden alle partiklene vi har funnet siden vi i det hele tatt oppdaget kvarker har vært laget av to eller tre. Vi har lett intenst etter andre muligheter, men inntil nå har naturen latt som om to og tre var de eneste tillatte kombinasjonene, sier fysiker Bjørn Hallvard Samset til NRK.no.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS