God gammel gekko

Det eldste kjente fossil av en gekko er påvist av forskere. Foten du ser her holder oppsiktsvekkende god stand etter å ha ligget begravd i rav i 100 millioner år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Foten, tærne og deler av halen er igjen i ravet. Resten av kroppen ble kanskje lunsjen til en liten dinosaur - eller et annet rovdyr som hadde gekko på menyen en dag for svært lenge siden.

Hendelsen må ha utspilt seg i Burmas tropiske skoger i kritt-tiden, nærmere anslått til for 97-110 millioner år siden, mener forskerne bak oppdagelsen.

De er hjemmehørende ved Oregon State University, USA og Natural History Museum, London.

Det nye gekkofossilet plasseres 40 millioner år lenger tilbake i tid enn det som tidligere var det eldste kjente fossilet av øglen, ifølge et presseskriv fra Oregon State University.

Godt sted for fossil

Rav er forsteinet kvae fra nåletrær, og mangt et oldtidskryp har i sin tid tråkket i klisteret, uvitende om at det skulle dukke opp som et fossil mange milioner av år senere.

For når kvaen ligger under trykk i havet i mange nok år, så dannes rav. Det er i lang tid blitt brukt til å lage smykker og pynteting av, men rav har også å ha bemerkelsesverdige stor bevaringskraft for fossiler.

På foten til gekkoen er det nemlig fortsatt mulig å skue de karakteristiske tærne med klebrige tåhår. Disse gir gekkoer den dag i dag en unik evne til å klatre på loddrette vegger – eller løpe tvers over taket.

Gekkoer har millioner av mikroskopiske hår under føttene sine. De er ikke lengre enn to diametre av et menneskehår , 100 milliondeler av en meter, men gir samlet sett et svært godt feste.

Cretaceogekko

Funnet gir forskerne nye bevis for at gekkoer fantes i Asia for 100 millioner år siden, og at de allerede hadde utviklet sin noe bisarre fotstruktur på dette tidspunktet.

Forskerne har beskrevet funnet i Zootaxa. De fant videre at det er snakk om en ny art, som er utdødd i dag, og ga den navnet Cretaceogekko.

Levningene har tilhørt en ung, liten gekko - men det antas at arten kan ha blitt så stor som 30 centimeter i voksen alder. Gekkoen er  fortsatt et vanlig  i varme eller tropiske regioner over hele verden. Det finnes rundt 1 200 gekkoarter.

Moderne og fargerik geokko på farten. Foto: Oregon State University, USA.

Powered by Labrador CMS