På denne 3D-modellen av øyet til en minigris ser du pupillåpningen til høyre. Blodårene som forsyner øyemusklene med energi, kan bli så tynne som 20 mikrometer (0,02 millimeter). (Foto: Peter M. Maloca, OCTlab at the University of Basel og Moorfields Eye Hospital, Christian Schwaller, Ruslan Hlushchuk, University of Bern og Sébastien Barré)

Er dette årets beste vitenskapsbilde?

Forskere har mange metoder for å visualisere det de driver med. Wellcome image awards viser frem noe av det ypperste.

Wellcome-samlingen i London ble i sin tid grunnlagt av Henry Solomon Wellcome. Han tjente seg rik på slutten av 1800-tallet ved å selge medisiner i tablettform – det vanlige var pulver eller væsker.

Mye av pengene brukte han på sin store lidenskap: å samle på medisinske bøker, malerier objekter som operasjonskniver og amputasjonssager. Etter Wellcomes død i 1936 har en stiftelse overtatt forvaltningen av både pengene og samlingene.

Noe er utstilt i Wellcome Collection i London, men du trenger ikke dra dit for å se alt. Galleriet over bilder og illustrasjoner, Wellcome Images, ligger tilgjengelig så alle kan studere dem.

Hvert år viser de fram de stolteste nyervervelsene i bildesamlingen. Hele finaleheatet kan du se her: Wellcome Image Awards 2017.

Du kan også stemme frem din favoritt. Vinneren offentliggjøres 15. mars.

Her er noen av våre favoritter:

En liten blekksprut fra Hawaii

Denne blekksprutungen er bare én centimeter stor. Euprymna scolopes liker seg ved Hawaii og kalles på engelsk Hawaiian bobtail squid. En voksen utgave veier ikke mer enn maksimalt 2,67 gram. Fotografen har kombinert flere bilder for å få skarphet i alle detaljene. (Foto: Mark R. Smith, Macroscopic Solutions)

Øyekontakt

En interokulær linse er en kunstig linse som blir operert inn på øyet for å behandle for eksempel nærsynthet eller grå stær. «Håndtakene» på siden holder linsen på plass. (Foto: Mark Bartley, Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust)

Blodig alvor

Her ser du bilde av en 3D-modell av blodårene til en afrikansk jakopapegøye. Modellen baserer seg på nesten 3000 røntgenbilder. (Foto: (Illustrasjon: Scott Birch og Scott Echols))

Med hud og kattehår

Slik har du aldri sett katten din! Hår og værhår i gult, blodårer i svart. 44 bilder er satt sammen til ett, og fargene er manipulert for å få frem kontrastene. Utsnittet viser 12 millimeter med kattehud. (Foto: David Linstead)

Stamcelle i arbeid

Denne stamcellen har ligget i gele i bare to uker og er godt i gang med å bygge nervetråder. Hele bildet er fem millimeter bredt. (Foto: Collin Edington og Iris Lee, Koch Institute ved MIT)
Powered by Labrador CMS