- Det er ikke mulig å sitte som statsråd og rydde opp i det uføret som jeg selv har påført meg selv og regjeringen.

Forskningsminister Ola Borten Moe går av

Ola Borten Moe trekker seg som statsråd for forskning og høyere utdanning.

- Det er ikke forenelig med å være statsråd på noe fagfelt å handle med aksjer, sier Ola Borten Moe.

Det sa han på en pressekonferanse fredag 21. juli. 

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Etter å ha redegjort for hva han gjorde i den omstridte aksjesaken trakk Ola Borten Moe (Sp) seg som forsknings- og høyere utdanningsminister.

Ikke mulig å gjenopprette tilliten

Ola Borten Moe har vært i hardt vær etter at det ble kjent at han har brutt habilitetsreglene. Det ble kjent at Moe har kjøpt våpenaksjer samtidig som han har deltatt i møter i regjeringen som har vurdert innkjøp av våpen.

- Jeg trodde frem til i dag at det skulle være mulig å gjenopprette tilliten, sa Moe. Han viste til at han mener han ikke har begått innsidehandel, men at han har handlet i strid med regjeringens habilitetsregelverk.

Borten Moe fortalte at han har handlet enkeltaksjer i Yara og Sparebank 1 Midt-Norge, i tillegg til aksjer i Kongsberg Gruppen. Kjøpene har skjedd siden april i fjor.

- Reaksjonene gjennom dagen har vært omfattende og store. Det er ikke mulig å sitte som statsråd og rydde opp i det uføret som jeg selv har påført meg selv og regjeringen. Det betyr at jeg går av som statsråd, sa Moe. 

Han sier beslutningen ble tatt i fellesskap med statsminister Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Stiller ikke til gjenvalg

- Jeg vil også varsle at jeg går av som nestleder i Senterpartiet og vil heller ikke ta gjenvalg i stortingsvalget i 2025, la han til. 

Moe har vært forsknings- og høyere utdanningsminister i Jonas Gahr Støres regjering fra oktober 2021. Han har også vært Senterpartiets 1. nestleder siden 2011, og olje- og energiminister i Stoltenberg-regjeringen fra 2011 til 2013. Han har vært stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag fra 2005 til 2013 og på nytt fra 2021. 

LES OGSÅ: 

Powered by Labrador CMS