Macchiarini opererte inn syntetiske luftrør på tre pasienter på Karolinska universitetssykehuset i Solna i 2011 og 2012.

Skandalekirurg tiltalt i Sverige

Kirurgen Paolo Macchiarini er tiltalt for grov mishandling i Sverige etter flere saker der pasienter døde etter å ha fått operert inn kunstige luftrør.

Påtalemyndigheten opplyste tirsdag at det finnes tilstrekkelig bevis til å tiltale Macchiarini for tre tilfeller av grov mishandling.

Etterforskningen av legen ble stanset i 2017, men gjenopptatt året etter. I løpet av etterforskningen er det innhentet ytterligere bevis og gjennomført avhør av personer i Sverige, Belgia, Storbritannia, USA og Spania.

Macchiarini opererte inn syntetiske luftrør på tre pasienter på Karolinska universitetssykehuset i Solna i 2011 og 2012. Pasientene er i dag døde, og påtalemyndigheten mener de ble utsatt for store lidelser.

Kirurgen har vært siktet for grov kroppsskade, men dette er i tiltalen endret til grov mishandling. Statsadvokat Mikael Björk mener transplantasjonene ble gjennomført i strid med tilgjengelig kunnskap basert på forskning og erfaring.

I nye avhør har Macchiarini nektet straffskyld etter å ha blitt konfrontert med mistanken om grov mishandling.

Tidligere er den italienske legen blitt funnet skyldig i forskningsjuks i en gransking. I tillegg til sakene i Sverige gjennomførte han operasjoner på flere pasienter i Russland som senere døde.

Powered by Labrador CMS