Stopp hodepinen med styrketrening

To minutters daglig trening med strikk er nok til å redusere de smertene i nakke og skuldre som kan gi hodepine.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gode råd til strikktreningen:

 • Bruk den letteste treningsstrikken i de første to ukene

• Man skifter vanskelighetsgrad når man kan utføre den samme øvelsen, med korrekt teknikk, 20 ganger

• Hvis man utfører øvelsen korrekt, får man en fornemmelse av at musklene «syrner til» på siste gjentakelse i hvert sett

• Ikke bli forskrekket over ømme muskler i begynnelsen

• Kjenn etter om treningen er bra for kroppen din

• Hvis man ikke kan merke resultater etter en måned, bør man se om seg etter en annen treningsform

• Hvis det verker ubehagelig inne i selve leddet, skal man søke veiledning for eksempel hos en fysioterapeut eller lege

Kilde: Lars L. Andersen, NFA

Kontoransatte får sjeldnere hodepine når de trener. Treningen påvirker imidlertid ikke intensiteten og varigheten av de resterende periodene med hodepine. (Video: NFA)

En lang arbeidsdag foran datamaskinen kan gi ømme skuldre, stivhet i nakken og hodepine.

Nå viser ny forskning at smertene kan reduseres ved å trene to minutter daglig med strikk. Undersøkelsen er gjennomført av forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i Danmark, og resultatene er publisert i Scandinavian Journal of Work Environment and Health.

– Deltakerne fikk færre smerter i nakke og skuldre ved å trene daglig med strikk, og effekten var stort sett den samme med to og tolv minutter med trening, sier seniorforsker NFAs Lars L. Andersen

Vanlige problemer

Forskerne undersøkte 174 kvinner og 24 menn, og alle hadde minimum 30 timers stillesittende arbeidstid per uke. Fire av fem led av tilbakevendende smerter i nakke og skuldre, men ikke for eksempel skiveprolaps og whiplash.

Forsøksdeltakerne gjennomgikk en skulder/nakke-undersøkelse og fylte ut et spørreskjema om smertene.

En tredel av deltakerne ble bedt om å trene styrke to minutter daglig, fem dager om uken, ved hjelp av en treningsstrikk. En annen gruppe skulle trene i tolv minutter, mens den siste gruppen ikke trente.

(Foto: iStockphoto)

Øvelsene ble utført med en strikk, neste så lang som deltakerne selv, og var rettet mot de musklene som blir belastet når man sitter foran en datamaskin.

Færre smerter i nakke og skuldre

Deltakerne som trente, fikk færre smerter ved å trene daglig med strikk, men det var ikke noen stor forskjell på å trene i to og tolv minutter, forklarer Lars L. Andersen.

– Deltakerne vurderte smertene på en skala fra 0–10, og de falt med 1,9 poeng ved tolv minutter og 1,4 ved to minutter. Så selv to minutters daglig trening hjelper.

Andersen forklarer at resultatene viste seg etter tre–fire uker.

– Et generelt råd er at hvis man ikke merker forbedring i løpet av den første måneden, er det ikke riktig behandling, sier han.

Når to minutters trening kan gi så gode resultater, skyldes det ifølge Andersen at selv kortvarig trening kan løsne opp spente muskler, så lenge det skjer flere ganger i uken.

– Dessuten kan selv kortvarig trening gi økt blodsirkulasjon til musklene, forklarer han.

Kan bli kronisk

Mellom 30 og 50 prosent av alle voksne dansker har hatt smerter i nakke- og skuldermusklene i løpet av det siste året.

Blant personer som arbeider mye foran en datamaskin, har over halvparten hatt smerter innen det siste året, noe som kan føre til kroniske smerter i nakken. Derfor er det ifølge Andersen nødvendig å behandle symptomene før de utvikler seg videre.

Neste skritt er å finne ut om treningen også kan hjelpe personer med mer fysisk anstrengende arbeid, for eksempel innen byggebransjen, slakteribransjen og hos pleiepersonale.

Enkle treningsformer

Formålet med studien var å undersøke om styrketrening med treningsstrikker har noen effekt på forekomsten av hodepine.

– Vi vet at smerter i nakke og skuldre øker risikoen for at kontorfolk får langvarig sykefravær. Vi vet også at regelmessig mosjon – og spesielt styrketrening – er et effektivt middel mot smerter i nakke- og skuldermuskler. Men vi ville gjerne finne ut hvor effektive enkle treningsformer som strikktrening egentlig er, forteller Andersen.

Referanse:

Lars L. Andersen et.al., Effect of brief daily exercise on headache among adults – secondary analysis of a randomized controlled trial, Scandinavian Journal of Work Environment and Health, juni 2011 (sammendrag)

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. 

Powered by Labrador CMS