Malariavaksine for spedbarn

Det dør et barn av malaria hvert 30. sekund. En vaksinetest foretatt i Mosambik gir håp om en trygg og effektiv malariavaksine for barn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskning.no har tidligere fortalt om den lovende malariavaksinen RTS,S. Det er denne som nå er testet ut i stor skala i Mosambik. Resultatene gir håp om en trygg og effektiv vaksine mot malaria for barn helt ned i ti ukers alder.

Forskerne mener resultatene fra prøvene har bragt oss nærmere allmenn vaksinering - noe som kan redde millioner av liv.

Best å krøkes tidlig

Testen i Mosambik er den første som har prøvd vaksinen RTS,S på svært små barn. Allerede i 2004 ble det kjent at vaksinene kan gi en viss beskyttelse for småbarn i alderen ett til fire år i en 18 måneders periode. Men ekspertene er enige om at en vaksine er mest effektiv hvis den gis til helt små, nærmest nyfødte barn.

Så den samme gruppen som sto bak undersøkelsen i 2004, foretok nå en test på 214 nesten nyfødte i Mosambik, hvor malaria er utbredt og smitte kan overføres året rundt.

Halvparten av barna fikk vaksine ved 10, 14 og 18 uker. Den andre halvparten fikk vaksine mot hepatitt B, for å sikre at eventuelle effekter i vaksinegruppen skyldtes malariavaksinen, og ikke immuniseringsmetoden.

I den malariavaksinerte halvparten av barna ble det i det påfølgende halvåret etter vaksinering registrert 22 tilfeller av malaria, mot 46 i kontrollgruppen. Vaksinen er følgelig 66 prosent effektiv, konkluderer forskerne.

Myggnett trengs fremdeles

Uten en fullstendig effektiv vaksine, blir vi også i fremtiden avhengig av flere virkemidler, som myggnett og bekjempelse av malariamygg

Christian Loucq, direktør ved the PATH Malaria Vaccine Initiative, som sponset forskningen, innrømmer overfor Nature at de ikke helt forstår hvofor vasksinen virker. Men han mistenker at den sporer kroppen til å lage antistoffer mot malariasmitten i de første minuttene etter at pasienten infiseres, og før parasitten når fram til leveren, hvor de store skadene finner sted.

40 prosent av verdens befolkning lever med trusselen om malaria hengende over hodet. Mer enn 300 millioner mennesker blir rammet av sykdommen årlig, cirka en million av dem dør. 90 prosent av disse lever i Afrika, sør for Sahara.

Detaljene fra prøvene er publisert i The Lancet: Aponte, J. J. et al. Lancet doi:10.1016/S0140-6736(07)61542-6 (2007).

Powered by Labrador CMS