Det er flere fordeler enn ulemper ved p-piller, forsikrer forsker. For eksempel beskytter de mot visse krefttyper.  (Foto: Colourbox)
Det er flere fordeler enn ulemper ved p-piller, forsikrer forsker. For eksempel beskytter de mot visse krefttyper. (Foto: Colourbox)

Skrekkhistorie gir feil bilde av p-piller

P-piller og hormonspiraler øker risikoen for hjernesvulst, lød det nylig i flere utenlandske medier. Men forskere maner til ro: Risikoen er minimal. De som bruker p-piller, lever faktisk lenger enn andre.

Tusenvis av kvinner tar p-piller. Noen av dem ble kanskje skremt av påstander om at det kan øke risikoen for svulster i hjernen:

«Yngre kvinner som bruker p-piller eller hormonspiral har høyere risiko for hjernesvulst,» kunne man lese i Jyllands-Posten.

En rekke andre medier formidlet også historien. Nyheten kom på bakgrunn av forskning fra Syddansk Universitet og Kræftens Bekæmpelse.

Men forskerne maner til besindighet: Det er ingen grunn til å slutte med p-piller.

– Risikoen for hjernesvulst for kvinner i den aldersgruppen er fortsatt veldig liten, sier David Gaist, som er professor i nevrologi ved Syddansk Universitet.

Andre forhold kan spille inn

I undersøkelsen, som er publisert i British Journal of Clinical Pharmacology, har forskerne samlet opplysninger om danske kvinner mellom 15 og 49 år.

Mellom 2000 og 2009 fikk 317 kvinner i aldersgruppen konstatert hjernesvulst. Forskerne undersøkte bruken av p-piller eller hormonspiral.

– Vi fant en sammenheng, men kan ikke trekke noen sikker konklusjon. Det kan være andre forhold som spiller inn, sier Gaist.

– Dette er den første undersøkelsen av en eventuell sammenheng, så det er for tidlig å si noe.

Og selv om det viser seg at det er en sammenheng, er risikoen veldig liten, forsikrer Gaist. I løpet av et år blir bare 5 av 100 000 kvinner i denne aldersgruppen blir rammet av en hjernesvulst, ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Flere fordeler enn ulemper

Noen undersøkelser tyder også på en liten økning i faren for blodpropp. Charlotte Wilken Jensen, som er overlege ved Hvidovre Hospital og leder av Sex og Samfunns prevensjonsklinikk, mener imidlertid at p-piller har langt flere fordeler enn ulemper.

– Det gir blant annet lavere risiko for en rekke krefttyper. Men det kommer sjelden på forsiden av avisene, sier Jensen.

Reduserer dødelighet

En undersøkelse av p-piller ble publisert i British Medical Journal i 2010. Studien var basert på opplysninger om 46 112 kvinner over en periode på 39 år.

Dødeligheten var lavere blant dem som hadde brukt p-piller. Det var færre som døde av tykktarmskreft, livmorkreft, kreft i eggstokkene og hjerte- og karsykdommer.

I 2013 ble en lignende studie publisert i samme tidsskrift.

Dropper p-piller

Charlotte Wilken Jensen er irritert på negative overskrifter om p-piller.

– Hver gang man publiserer en negativ historie om p-piller, er det noen som slutter å bruke dem. I Sverige, hvor de negative mediehistoriene har vært spesielt unyansert, har aborttallene steget. De ligger nå på et østeuropeisk nivå, sier Jensen.

– En abort kan ha alvorlige psykiske konsekvensene. De aller fleste blir påvirket av det.

Referanse:

Lene Andersen mfl: British Journal of Clinical Pharmacology 2015: Hormonal contraceptive use and risk of glioma among younger women a nationwide case-control study. Doi: 10.1111

Philip C Hannaford mfl: British Medical Journal 2010: Mortality among contraceptive pill users: cohort evidence from Royal College of General Practitioners’ Oral Contraception Study. Doi: 10.1136

Martin Vessey mfl: British Medical Journal 2013: Oral contraceptive use and cancer: final report from the Oxford-Family Planning Association contraceptive study. Doi: 10.1016

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS