Lev lenge med god make

Sjansene for å leve lenge etter en bypassoperasjon øker dramatisk dersom du er gift. I hvert fall hvis du kommer godt overens med makkeren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Livet er en smule urettferdig.

De lykkelig gifte har ikke bare en hyggelig make å tilbringe tida med, de ser også ut til å få mer tid å bruke sammen med vedkommende.

Det mener i hvert fall forskere fra University of Rochester, som har undersøkt hvordan bypasspoererte damer og menn har klart seg etter inngrepet.

Sannsynligheten for fortsatt å være i live 15 år etter operasjonen, var hele tre ganger så høy hos de som levde i et godt ekteskap.

Ekteskapsfaktoren er minst like viktig som tradisjonelle risikofaktorer som røyking, overvekt og høyt blodtrykk, sier Harry Reis, en av forskerne bak studien.

Men effekten av ektefellen er slett ikke lik for alle, eller i alle forhold.

Sikrest for menn

For å komme fram til ekteskapets fysiske innvirkning på hjertet, fulgte forskerne 225 personer som gikk igjennom en bypassoperasjon mellom 1987 og 1990.

Ett år etter operasjonen ble de gifte deltagerne bedt om å vurdere hvor fornøyde de var i forholdet sitt.

15 år senere viste det seg at langt flere av de lykkelig gifte fremdeles var i live, sammenlignet med de som var single eller levde i dårligere forhold.

Men effekten var ikke lik for damer og menn. Mens ekteskap i en hvilken som helst form så ut til å ha en god innvirkning på menn, måtte kvinnene være i et mer hjertelig forhold for å få helseutbytte av partneren.

Stor forskjell

Hele 83 prosent av damene i lykkelige ekteskap var i live 15 år etter operasjonen, mens tallet blant ulykkelig gifte bare var 28 prosent. Av de ugifte kvinnene var 27 prosent fortsatt blant de levende.

- Koner må føle seg fornøyd i forholdet for å høste helseutbyttet, sier Reis i ei pressemelding fra University of Rochester.

For menn i gode forhold var tallet som hos damene: 83 prosent var fortsatt med etter 15 år. Men selv menn i skrantne ekteskap hadde helseutbytte av partneren: 60 prosent var i live.

I gruppa av ugifte menn hadde bare 36 prosent overlevd åra etter operasjonen.

Bare plaster

Kathleen King, som ledet studien, mener at gode ektefeller antageligvis er med på å oppmuntre partneren til å leve sunnere. I tillegg er det sikkert også motiverende å se fram til et liv med noen du liker å være sammen med.

King mener det er viktig å få oversikt over faktorer som kan forbedre sjansene for overlevelse på lang sikt.

- Bypassoperasjoner ble en gang ansett som en mirakelkur mot hjertesykdom, men nå vet vi at for de fleste pasientene er de nye årene et midlertidig plaster, enda mer sårbare overfor gjengroing og sykdom enn de opprinnelige arteriene.

Referanse:

Forskningen ble publisert online i Health Psychology, 22. august 2011. 

Powered by Labrador CMS