Giftig atmosfære i kirkene

Vurderer du den årlige kirketuren i jula for å la barndomstroen få deg i skikkelig godstemning? Fra kirkebenken risikerer du å puste inn 20 ganger mer forurenset luft enn ved en tungt trafikkert motorvei.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gudfryktige mennesker som pliktskyldigst tropper opp når presten prediker tror kanskje at besøkene i guds hus skal skaffe dem en mer hjertelig velkomst i perleporten.

De er nok ikke klar over at regelmessige kirkebesøk kan fremskynde overgangen til det hinsidige - eller sende dem raskere i grava, alt etter hvordan du ser det.

Stearinlys og røkelse

Ifølge en studie som er utført i to kirker i Nederland, kan kirkelufta gå til kjemisk angrep på lungene og utgjøre en opp til 20 ganger så stor helserisiko som lufta ved en motorvei hvor det passerer 45 000 kjøretøy daglig.

Årsaken er blant annet den utstrakte fyringen med geistlige stearinlys og røkelse.

For å teste luftkvaliteten i kirkene målte de nederlandske forskerne konsentrasjonen av partikler mindre enn ti mikrometer i diameter. Slike partikler inkluderer sot, metaller og andre gifter, som kan sette seg godt fast i lungene og forårsake en rekke hjerte- og lungesykdommer, inkludert kreft.

Høye konsentrasjoner

Forskerne fant ut at selv før gudstjenesten startet, var konsentrasjonen av slike partikler rundt tre til fem ganger høyere enn ved en trafikkert hovedvei. Etter ni timer med sammenhengende brenning av stearinlys og noen blaff med røykelse - som på en typisk søndag - føyk konsentrasjonen opp til mellom 13 og 20 ganger nivået ved en typisk hovedvei.

Det vil si at kirkelufta hadde mer enn ett milligram slike partikler per kubikkmeter med luft. Det er mer enn 20 ganger EUs anbefalte mål for døgngjennomsnittet på utendørsluft.

"Ikke bra for lungene."

Desember, med ekstra mye stearinlys for å få deg i den rette julestemningen, kan være en spesielt farlig måned for lungene. Man tror i stadig større grad at lungehelsa utsettes for risiko fra innendørs forurensning i hjemmet, på jobben, og i andre lukkede rom.

Kreftfremkallende

En typisk nederlandsk kirke er dårlig ventilert, med stearinlys som brenner hele dagen, og utstrakt bruk av røkelse.

Studien fant også veldig høye konsentrasjoner av såkalte polysykliske aromatiske hydrokarboner, som er kjent for å være kreftfremkallende. I tillegg ble det oppdaget flere typer frie radikaler, inkludert noen som aldri tidligere har vært dokumentert.

Frie radikaler er molekyler som kan skade lungevev og utløse eller forverre betennelsesreaksjoner, inkludert slike reaksjoner som er knyttet til astma og kronisk bronkitt.

- Veldig urovekkende

Prestene og de som arbeider i kirkene over lengre tid, er utsatt for en høyere risiko. Tilbedere som oppholder seg i kirkene i opp til flere timer om dagen kan imidlertid også være påvirket.

- Det gjenstår å fastsette hvor stor risiko disse menneskene utsettes for, og hvor giftig de nylig identifiserte frie radikalene er, men denne oppdagelsen er veldig urovekkende, sier dr. Theo de Kok til BBC.

Tidligere undersøkelser i et tempel i Taiwan har vist at brenning av røkelse skapte høye nivåer av polysykliske aromatiske hydrokarboner.

Referanse:

T.M.C.M. de Kok; J.G.F. Hogervorst; J.C.S. Kleinjans; J.J. Briedé; Radicals in the churchEuropean Respiratory Journal; desember 2004; vol. 24, no. 6, side 1069-1070(2).

Lenker:

BBC: Church air is “threat to health”

Powered by Labrador CMS