Penger i salt

Saltfisk og klippfisk kan bli betydelig mer verdifull ved å bruke salt tilsatt kalsium. Med riktig mengde kalsium øker fisken vekten. Saltfisken blir i tillegg hvitere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forsker Kristin Lauritzsen med den nye salttypen. For industrien kan dette saltet bety mange millioner i økte inntekter."

Tidligere hadde havsaltet som ble benyttet i produksjon av saltfisk et høyt nivå av kalsium.

Kravene til renhet medfører imidlertid at saltet i dag må vaskes, og dermed forsvinner også mye av det kalsiumet som naturlig finnes i havsaltet.

Omfattende undersøkelser

Det har vært antatt at kalsium i saltet har betydning for vekt og farge på fisken. Men det har ikke tidligere vært gjennomført så omfattende og detaljerte undersøkelser for å dokumentere effektene.

Det norske regelverket har heller ikke tillatt ekstra tilsetning av kalsium i saltet, men dette er nå endret.

I undersøkelsen har Fiskeriforskning testet ulike mengder av en bestemt type kalsium i saltet for å finne det optimale nivået ved salting av torsk.

Store verdier

Med riktig mengde kalsium øker vekten på saltfisken med tre prosent.

For industrien, som produserer store mengder saltfisk og klippfisk, kan resultatene derfor bety mange millioner i økt verdi.

I 2004 ble det eksportert nesten 60 000 tonn salt- og klippfisk av torsk, verdt 2,5 milliarder kroner.

Forsøk med klippfisk

Forsøkene er også videreført ved at saltfisken er tørket til klippfisk. Også som klippfisk oppnås tre prosent høyere vekt når det tilsettes kalsium.

- Kalsium gir en effekt allerede i starten av salteprosessen som fører til at mer vann bindes i fisken, og dette nivået beholdes selv etter at den er tørket til klippfisk, sier forsker Kristin Lauritzsen, som har utført forsøkene.

- Kalsiumtilsetningen fører imidlertid ikke til at klippfisken blir særlig lysere. Men mengden salt som brukes har betydning for fargen. Ved å doble mengden fra én til to kilo salt per kilo fisk fikk fiskekjøttet en betydelig hvitere farge.

Protein beholdes

- Det ser også ut til at mer protein beholdes i fisken når det brukes mye salt. I tillegg ser fisken mer delikat ut på tallerkenen, sier Lauritzsen.

Prosjektet er finansiert av saltprodusenten GC Rieber Salt, Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond og Innovasjon Norge.

Powered by Labrador CMS