Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Havforskningsinstituttet - les mer.

Denne sjøørreten kan nesten garantert ikke få korona.

Derfor er det nærmest umulig at fisk får korona

Det er minst to grunner til at fisk ikke kan ha vært smittekilden.

Publisert

Virus er kresne på hvilke arter de kan infisere. Men noen ganger skjer det at et dyr smitter et menneske. Og i sjeldne tilfeller kan viruset mutere og smitte andre mennesker igjen.

Dersom dyremarkedet i Wuhan faktisk var episenteret for koronaviruset, er det dette som må ha skjedd.

– Viruset har trolig smittet fra flaggermus til skjelldyret pangolin, videre til et annet pattedyr og derfra til ett eller flere mennesker. Så har det skjedd en skjebnesvanger mutasjon, forklarer virusforsker Mette Myrmel ved Havforskningsinstituttet.

Flere mutanter

Når virus oppformerer seg inni et menneske, vil det oppstå endringer av det eller mutasjoner. Som regel er mutasjonene ugunstige for virusene, men ikke alltid.

– Koronavarianten som står bak dagens pandemi, er en mutant som kan smitte fra ett menneske til et annet. Og det er først da du har det gående, sier Myrmel.

Den nye mutanten fra England er en mer smittsom variant av den første.

Umulig at fisk skal ha vært involvert – nesten

Men hvordan vet forskerne at koronaviruset ikke kan ha kommet fra en fisk på det kinesiske dyremarkedet?

– Fisk lever først og fremst i et helt annet miljø og har en annen kroppstemperatur som koronavirusene ikke er tilpasset, forklarer Myrmel.

I vann vil viruspartiklene også bli ødelagt etter kort tid. Både sollys og naturlige, kjemiske stoffer vil tære på dem.

Koronaen har ikke nøkkel til fiskeceller

– For det andre trenger alle virus at cellene våre har bestemte reseptorer på utsiden som de kan feste seg på før de trenger inn og starter oppformeringen. Vi kan sammenligne med nøkkel og lås, sier hun.

Mange pattedyr deler «låsen» som kan låses opp av koronavirusene. Det er derfor de har kunnet krysse artsgrenser, både ved det første SARS-viruset og det nye koronaviruset, som egentlig heter SARS-CoV-2.

Fisker har ikke samme lås på cellene sine.

– Det er ikke fullstendig teoretisk umulig at en fisk kan få korona i løpet av all fremtid. Men i praksis er det nok det, forteller Myrmel.

Siden virus har arvestoff, er det mulig å lese av genmaterialet i dem. Da får vi virusets «selvbiografi». I dette tilfellet at det har gått fra flaggermus, via pangolin og trolig ett pattedyr til før menneske.

Korona på skjærebrett for fisk kom nok fra menneske

I fjor vår stanset Kina importen av norsk laks etter funn av virus på et skjærebrett i Beijing.

– Det kan ikke ha vært fiskefileten i seg selv, men noen som har bearbeidet den som for eksempel har hostet på laksen eller skjærebrettet eller hatt virus på hendene, sier Myrmel.

Smittede personer kan etterlate viruspartikler på ting eller i miljøet.

Smitter ikke gjennom mat

Med vanlige undersøkelser ser man ikke forskjell på om viruspartikler i miljøet er aktive eller ødelagte. Men dersom du skulle spise mat som er forurenset med aktive viruspartikler, er det ifølge forskeren liten grunn til uro.

– Det er ikke slik viruset smitter. Først måtte det ha unngått å bli ødelagt av å ligge på maten. Deretter skal det inn i fordøyelsessystemet der lav pH vil ødelegge det.

Ifølge Mattilsynet er det heller ingen kjente tilfeller av smitte via mat eller drikkevann.

– Noen smittede har likevel utviklet tarminfeksjon. Det er fordi de har produsert store mengder virus i luftveiene som de har svelget sammen med slim. Dette slimet har beskyttet viruspartiklene slik at de har kunnet passere magesekken uten å bli ødelagt, sier hun.

Koronavirus og covid?

  • Koronavirus er en fellesbetegnelse på en stor gruppe av virus.
  • I 2002–2003 stod viruset SARS-CoV bak en epidemi av sykdommen SARS.
  • Det nye koronaviruset heter SARS-CoV-2 og gir sykdommen covid-19.
  • I begge tilfellene er det trolig virus fra andre pattedyr som har smittet mennesker, og mutert til en variant som kan smitte mellom mennesker.
Powered by Labrador CMS