En liten T. rex

Her er nyoppdagede Raptorex. Den forbløffer forskere ved å framstå som en Tyrannosaurus rex i miniatyr - flere titalls millioner år før dinosaurkongen nådde sin endelige størrelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Raptorex hadde svært typiske T. rex-trekk som kraftige kjever, spinkle armer foran, og muskuløse bakbein, flere titalls millioner år før sin kjente etterkommer. Her en tegning som viser hvordan man antar at denne tyrannosauriden så ut. (Illustrasjon: Todd Marshall)

Raptorex er en dinosaur med nær sagt alle de karakteristiske trekkene til T. rex. Men særlig stor var den ikke. Ryggens høyde ville bare ha nådd en mannlig forsker til hakespissen, og vekta oversteg neppe 80 kilo. Den hadde en totallengde på rundt 2,5 meter.

- Vi kjenner svært godt til T. rex, toppunktet i tyrannosaur-evolusjonen. Men spørsmålet er: hvordan kom vi dit?

- Raptorex er virkelig et sentralt punkt i tyrannosauridenes historie. Her kommer de fleste viktige biologiske særtrekk ved tyrannosaurus til syne.

Her ses Paul Sereno mellom skallen til Raptorex og en modell av hodet som viser hvordan den skal ha sett ut i levende live. (Foto: Mike Hettwer)

- Det overraskende er at disse trekkene begynte å eksistere i et så lite dyr, sier paleontolog Paul Sereno ved University of Chicago, i en video som beskriver funnet nærmere.

Se hele denne videoen lenger ned i artikkelen.

Snur oppfatninger på hodet

Raptorex levde for rundt 125 millioner år siden. Den hadde kraftig skalle og kjever, spinkle lemmer foran, og de muskuløse bakbeina til en typisk løper.

Akkurat som sin fryktinngytende etterkommer, bare med den (skal vi si store) forskjell at T. rex var rundt 13 meter lang. Den kunne ellers bli ni meter høy, veie over 6 tonn - og tennene var like lange som en menneskehånd…

Da spiller Raptorex kriegsteini, som er det fulle latinske navnet, i knøtteligaen til sammenligning.

Skallen til Raptorex blir liten ved siden av skallen til "Sue", den kjente Tyrannosaurus Rex ved Field Museum. (Foto: Paul Sereno)

- Dette funnet snur mye av det vi har trodd om T. rex sin utvikling på hodet. Vi antok at mange av særtrekkene kom til syne etter hvert som den vokste i størrelse, etter at den ble en gigant, mistet sterke forben, og så videre.

- Men neida, de typiske trekkene viste seg  60-70 millioner år før T. rex, hos en dinosaur som ikke veide mer enn deg og meg, sier Sereno.

Utviklingen av de fysiske egenskapene ser altså ikke ut til å ha med selve økningen i størrelse å gjøre, men snarere at de var nyttige for effektivt å skaffe seg mat.

Fossilet skal tilbake igjen

Den lille tyrannosauriden ble opprinnelig funnet i nord i Kina, og senere ført ut av landet og solgt videre. Kjøper tok kontakt med Sereno, som kunne beskrive fossilet. Det er gjort en avtale som innebærer at det skal tilbakeføres til Kina.

Sereno har sammen med fem andre medforfattere bekrevet funnet i Science Express. Her kan du høre ham beskrive funnet nærmere i en video fra Chicago Media Initiatives Group:

Referanse:

Paul C. Sereno, Lin Tan, Stephen L. Brusatte, Henry J. Kriegstein, Xijin Zhao and Karen Cloward, Tyrannosaurid Skeletal Design First Evolved at Small Body Size, early online edition of Science, Sept. 17, 2009.

Les mer:

Naturhistorisk museum, UiO: Tyrannosauridenes slektskap og utvikling

Paleontolog Paul Sereno, hjemmeside

Naturhistorisk museum: Faktaside om Tyrannosaurus rex

Naturhistorisk museum: Faktaside om dinosaurer

Naturhistorisk museum: Allosaurus

University of Chicago, hjemmeside

Powered by Labrador CMS