Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Agder - les mer.

– Valget i Storbritannia ser ut til å bli jevnere og mer spennende enn meningsmålingene tidligere har vist, sier Jan Erik Mustad.

Forspranget til Boris Johnson krymper

Nye målinger viser at Labour og Jeremy Corbyn haler innpå De konservative.

London, valgdagen 12. desember. Mens Boris Johnson og De konservative for noen uker siden lå an til et flertall på 68 mandater, er flertallet nå redusert til 28 mandater.

Det viser nye målinger fra YouGov, meningsmålingsinstituttet som traff best ved parlamentsvalget i 2017 da Corbyn overrasket mange og gjorde et bedre valg enn ventet.

YouGovs Anthony Wells sier til britiske aviser at meningsmålingsinstituttet ikke lenger kan utelukke et såkalt hung parliament, som betyr at ingen av de store partiene får 326 stemmer og flertall i Underhuset. Det er til sammen 650 mandater i Underhuset.

Hung parliament

– Da vil nasjonen være like langt med hensyn til brexit. Da vil ingen av de store partiene ha flertall for å gjennomføre sin brexit-politikk. Målet for Boris Johnson og De konservative var nettopp at dette valget skulle gi dem et flertall for å få gjennom sin brexit-plan, gå ut av EU 31. januar og bruke 2020 til å forhandle handelsavtaler, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

Et hung parliament innebærer at ingen av partiene får 326 mandater. Da vil partiet med flest stemmer (under 326) bli spurt om å være statsminister og danne regjering.

Selv om De konservative ser ut til å ha tapt et stort flertall mot slutten av valgkampen, er det fremdeles mest sannsynlig at Boris Johnsons parti får flest stemmer.

Usikkert flertall

– Hvis Johnson får 28 mandaters flertall, som YouGovs siste tall indikerer, vil han bli statsminister. Da blir det ikke et hung parliament, men det er heller ikke et stort og sikkert flertall, sier Mustad.

Med 28 mandaters flertall fortsetter Boris Johnson i statsministerstolen, men på sikt vil regjeringen føre et usikkert liv. Mandater kan gå bort, og da blir det et suppleringsvalg i den kretsen den avdøde tilhøre.

­ – I tillegg kan mandater velge å skifte standpunkter og bytte parti underveis, eller de kan være såkalte partirebeller som ikke vil stemme på Boris Johnsons politikk, sier Mustad.

Klokken 23.00 norsk tid 12. desember kommer valgdagsmålingen som viser hvem som mest sannsynlig blir statsminister i Storbritannia.

Powered by Labrador CMS