Etniske klær godt for helsa

Jenter i Øst-London med bangladeshisk etnisk bakgrunn, er mindre utsatt for mentale helseproblemer om de kler seg tradisjonelt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Identitet og tilhørighet er viktig for hvordan vi føler oss, og unge kan være spesielt utsatt for mentale helseproblemer.

Det mener britiske forskere som har studert etnisk identitet blant skoleungdommer fra Øst-London.

Følelsen av identitet kan påvirke hvilke venner man velger eller hvordan man kler seg – og etniske klær kan visstnok gi en tryggere forankring.

Resultatene tyder på at jenter med bangladeshisk etnisk bakgrunn i Øst-London har bedre mental helse om de kler seg tradisjonelt, enn jenter med mer integrert klesstil.

1 000 tenåringer

En undersøkelse av litt under 1 000 hvite britiske og bangladeshiske unge i alderen 11-14 år, fra skoler i Øst-London, foregikk i to omganger i 2001 og 2003.

De ble først spurt om kulturbakgrunn, sosialt liv og helse. To år senere ble de fulgt opp med spørsmål om mental helse.

Funnene viste at det ikke utgjorde noen forskjell for deres mentale tilstand om de hadde venner fra flere kulturer, eller bare traff folk fra samme bakgrunn.

Men forskerne oppdaget at bangladeshiske jenter som kledde seg tradisjonelt, var mindre utsatt for mentale helseproblemer enn andre som blandet tradisjonelle og vestlige klær.

Overraskende funn

Dette var overraskende, ifølge professor Kam Bhui ved Queen Mary’s University i London.

Han hadde ventet at jenter som var mindre integrert med andre kulturer også fikk flere problemer.

Forklaringen på funnene kan være at tradisjonelle klær betyr en sterkere familietilhørighet, som kan beskytte mot noe av presset for tenåringer, tror professor Bhui.

Stressende integrering

Selv om det er sunt for unge å omgås venner fra andre kulturer, kan presset for å endre livsstil, holdninger eller atferd i et multikulturelt samfunn virke stressende, fremhever forskerne.

De som går fra en tradisjonell kultur til å bli integrert i vestlige samfunn, kan være utsatt for slike påkjenninger, og å beholde kulturell identitet gjenom klesstil kan være viktig for en god helse, konkluderer de.

For hvite britiske ungdommer uten integreringspress var situasjonen annerledes - selv om de mikset klær fra egen og andre kulturer hadde de jevnt over en ganske god mental helse, viste undersøkelsen.

Referanse:

K Bhui, Y Khatib, R Viner, E Klineberg, C Clark, J Head og S Stansfeld: Cultural identity, clothing and common mental disorder: a prospective school-based study of white British and Bangladeshi adolescents; Journal of Epidemiology and Community Health.

 

Powered by Labrador CMS