Både Sverige og Canada har hatt massive strømbrudd. Men av en annen grunn enn Spania
Det norske strømnettet kan bli slått ut av det samme.
Folk i Madrid venter på en plattform mens metrodriften kommer i gang igjen etter det store strømbruddet i Spania og Portugal 29. april 2025.(Foto: Violeta Santos Moura/Reuters/NTB)
Strømnettet ble slått ut i Spania og Portugal 25. april. Rundt 55 millioner mennesker ble rammet i den verste strømstansen i moderne tid i Europa, som The Guardian kaller det.
Folk satt fast i heiser, et enormt trafikkaos spredte seg, tog sluttet å gå, og telefondekningen forsvant, ifølge NTB.
Det er fortsatt uklart hva som skjedde, men det var ikke en solstorm.
Solstormer har nemlig skapt store strømbrudd før.
– Illustrerer hva for et kaos som oppstår
I Sør-Sverige mistet 50.000 strømkunder strømmen i en time i 2003 på grunn av en eksepsjonelt kraftig geomagnetisk storm, ifølge Universitetet i Lund.
Og det er flere eksempler i moderne tid.
Her sender sola ut enorme mengder ladede partikler. Dette er en såkalt CME, som kan danne geomagnetiske stormer på jorda, hvis det treffer oss.(Foto: NASA)
Da Magnar Gullikstad Johnsen så nyheten om strømbruddet i Spania, reagerte han raskt.
– Jeg løp for å sjekke dataene fra solen, sier han til forskning.no.
Johnsen leder Tromsø Geofysiske Observatorium og jobber med å lage romværvarsling i Norge.
– Men det var svært stille den dagen.
Det var ingen solstorm som herjet og satte ut strømnettet i Spania og Portugal denne aprildagen i 2025.
Johnsen trekker fram en annen, nylig strømhendelse som fikk store konsekvenser. I slutten av mars eksploderte en transformator ved Heathrow. Det førte til mer enn 1.000 kansellerte flyvninger og hundretusenvis av strandete passasjerer, ifølge Bloomberg.
– Disse to hendelsene illustrerer hva for et kaos som oppstår når samfunnet blir uten elektrisitet, så man kan ikke understreke nok hvor utrolig viktig den infrastrukturen er.
Nordlys sett i villmarken. Nordlyset kommer av ladede partikler som treffer vår atmosfære. Det skaper pene effekter, men kan også gi trøbbel.(Foto: Valeroofficial/Shutterstock/NTB)
Kan nå fram til jorden på under en dag
Romværet overvåkes konstant av flere satellitter og måleapparater både i atmosfæren og i rommet. Et eksempel på romvarsel kan sees på hjemmesidene til NOAA.
Johnsen jobber med varslingene som sier om ladde partikler er på vei mot oss fra solen.
Disse skyene med magnetisk ladede partikler kan reise mot oss i millioner av kilometer i timen. Hvis en slik sky sendes mot oss, tar det noen dager før de kommer fram til jorda.
Vi har dermed litt tid på oss til forberedelser.
– De aller kraftigste stormene kan nå jorden på under en dag, sier Johnsen.
Disse magnetiske skyene kan skape store problemer for strømnettet og andre elektroniske systemer på jorda.
Skrekkscenariet er at disse solstormene skal påvirke kraftnettet vårt. Det kan få store konsekvenser.
I 1989 skjedde det et kjempestort strømbrudd i Quebec i Canada. Her ble mer enn 15 millioner strømkunder ofre for en blackout som varte i åtte-ni timer, forteller Johnsen.
– Da ble en eller to transformatorer fysisk skadd, sier han.
Den geomagnetiske stormen kan forstyrre måten transformatorer vanligvis fungerer på, slik at de både kan øke sin egen strømbruk og den indre temperaturen kan stige.
Dette kan føre til at de blir ødelagte, men de har også mekanismer som gjør at de beskytter seg selv.
Annonse
Johnsen forteller at transformatorene kan koble seg selv av nettet.
– Statnett er mest redd for at flere kobler ut samtidig.
Dette er tema i NRK-programmet Katastrofe om solstorm, hvor Kjetil Sørli, sikkerhetsdirektør i Statnett, beskriver dette scenariet, ifølge NRK.
Norsk transformator koblet ut på grunn av solstorm
Johnsen har en avtale om å varsle Statnett om potensielt forstyrrende romvær. En transformator i Trøndelag er koblet ut flere ganger siden 2017 på grunn av nettopp solstormer.
Geomagnetiske stormer kan føre til at strømmen forsvinner i større områder i Norge. Det kan gi store samfunnsmessige konsekvenser, ifølge denne NVE-rapporten fra Sintef om tiltak før og under solstormer fra 2021.
Da kan det ta mange timer før strømmen er tilbake, sier Johnsen. Han forteller at det i verste fall kan ta lengre tid, hvis dyrt og stort utstyr må byttes ut.
Ingen har ansvar for å varsle
NRK har tidligere omtalt at det ikke finnes systematisk romværvarsling i Norge og at Magnar Gullikstad Johnsen gjør dette på eget initiativ.
– Vi varsler etter beste evne, men da må vi være friske og på jobb.
– Det er ingen som er tildelt ansvaret for å varsle romværet til nasjonale, sårbare aktører.
Seniorrådgiver Knut Rudsar i Statnett bekrefter overfor forskning.no at ingen har dette ansvaret nå, men at de har en avtale med Johnsen og UiT om varsling i arbeidstida.
– De håper å få opp 24/7-varsling, hvor folk som trenger informasjonen, kan ringe inn.
– Vi får varsler hvis det er en storm på vei. Da får vi vite mer om hvordan stormen utvikler seg og eventuelt hvor i Norge den treffer og hva som kommer til å være mest utsatt.
Magnar Gullikstad Johnsen forteller at Universitetet i Tromsø, Kartverket og Meteorologisk institutt har sendt inn et forslag til regjeringen om hvordan denne romvarslingen kan fungere.
– Så får vi se til høsten om det blir innvilget eller ikke.