Forsker advarer mot el-sykler

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I byer i Kina selges det nå seks ganger så mange el-sykler som vanlige sykler. Og resten av verden følger etter. Også i Norge går salget av el-sykler til værs. Prisen ligger gjerne rundt 10 000 kroner.

Motoren på el-sykkelen bidrar dersom du også tråkker på pedalene. Men da kan du få god hjelp til å sette opp farten. Syklene kan ifølge EU-regler gå i 25 km/t ved hjelp av motoren.

– En el-sykkel kan om du tråkker til komme opp i 30 kilometer i timen opp en bakke, eller den kan rulle i stor fart gjennom et kryss. Dette er uvant for bilister og andre trafikanter, og vi ser nå i flere land at el-sykler innblandes i stadig flere uhell, forteller Marco Dozza.

Han leder et stort forskningsprosjekt på sykkelulykker ved Chalmers Tekniska högskola i Gøteborg og nå vil han og kollegene forske mer på de populære syklene.

– Det overrasker oss rett og slett hvor annerledes el-syklistene opptrer i trafikken, i forhold til andre syklister. De sykler fort, og de sykler spesielt fort på steder hvor bilister og fotgjengere ikke forventer at en sykkel skal komme fort. Det skaper farlige situasjoner. (BA/forskning.no)

Powered by Labrador CMS