En sort enkehann prøver å nærme seg en hunn for parring. Det er vanligvis en dødelig aktivitet for hannen. [Foto: James H. Robinson / Photo Researchers / IBL Bildbyrå / NTBscanpix]

Dette trikset bruker sort enke-hanner for å overleve parringen

Blant edderkopper er det vanlig at hunnen spiser hannen etter formering, men noen hanner har funnet på noe smart for å unngå dette.

Edderkopper er kjent for kannibalisme. Hunnene hos mange arter pleier å drepe hannene, under eller etter formering. Deretter spiser de maken for å få ekstra næring til å fø opp ungene. Noen hunner lar til og med barna suge henne tom for blod etter klekking.

Noen forskere har funnet ut at sort enke-hanner har et triks for å unngå å bli spist. Istedenfor å parre seg med en voksen hunn så befrukter de unge hunner, men ikke på vanlig måte.

– Vi viser at disse hannene kan øke reproduktiv suksess ved å parre med umodne hunner etter å ha spiddet hunnens skall for å komme til hennes nyutviklede organer for spermielagring, skriver Daniela Biaggio, en av forskerne bak studien.

Én av tre hunner blir spiddet

2-3 dager før siste hamskifte har edderkopphunner helt ferdige organer til spermielaging. Alt hannen trenger er altså å komme til denne for å legge igjen spermier der.

Det gjør de ved å bruke huggtennene sine til å spidde den unge hunnen på akkurat rett sted på magen så han kan parre dette området. Denne spermen vil hunnen så lagre helt til hun selv blir kjønnsmoden, og da får hun avkom med hannen som selv ofte slipper å bli mat til den unge hunnen.

Forskerne fant i et eksperiment ut at én av tre unge hunner som de dissekerte allerede var parret.

De fant også at hannene som skulle prøve seg på yngre hunner brukte mye mindre tid på å vinne hunnen over. Når hanner skulle prøve seg på voksne hunner så brukte de lang tid på å lage vibrasjonssignaler i nettet til hunnen, men hos de unge hunnene gikk hannene rett bort for å parre dem.

Kan slippe å bli spist

Hunnene som var inseminert før de ble kjønnsmodne fikk like mange avkom som de som først ble inseminert som voksne.

For hannene er det mye å vinne. I tillegg til at de kan slippe å bli spist, som gir dem muligheten til å parre flere hunner, har de høyere sannsynlighet for å få avkom, siden det ofte er den første spermien til å komme inn som fertiliserer eggene.

Forskerne foreslår at dette kanskje kan være en vanlig befruktning hos leddyr hvor hanner har tilgang til yngre hunner, selv om det til nå har vært uoppdaget.

Referanse:

M. Daniela Biaggio, Iara Sandomirsky, Yael Lubin, Ally R. Harari, Maydianne C. B. Andrade. Copulation with immature females increases male fitness in cannibalistic widow spiders. The Royal Society Publishing | Biology Letters, september 2016. Doi: 10.1098/rsbl.2016.0516  Sammendrag

Powered by Labrador CMS