Verdien av flaggermus

Flaggermusdød forårsaket av sykdom og vindmøller kan gjøre at det amerikanske landbruket taper over 20 milliarder hvert år.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'En flaggermus med en nyfanget møll i kjeften. (Foto: Merlin D. Tuttle/Bat Conservation International)'
"En flaggermus med en nyfanget møll i kjeften. (Foto: Merlin D. Tuttle/Bat Conservation International)"

Fakta om flaggermus:

Er en pattedyrorden med rundt 950 nålevende arter.

De er det eneste pattedyret som kan fly, og er stort sett bare aktive om natten.

Alle flaggermus kan se, men sansen er lite utviklet.

I stedet bruker de hørselen til å orientere seg ved ekko-lokalisering.

Det gjør de ved å skrike, og når den høyfrekvente lyden treffer en fast gjenstand blir den reflektert og fanget opp igjen av flaggermusøret.

I Norge ligger alle flaggermus i dvale om vinteren, og da kan kroppstemperaturen falle ned til under 0 grader uten at flaggermusen dør.

Det er hittil funnet 11 flaggermusarter i Norge, og 8 av dem står på den nasjonale rødlisten over truede arter.

Kilde: snl.no 

Det kommer frem i en artikkel i det siste nummeret av tidsskriftet Science.

Flaggermus fråtser nemlig i insekter på sine nattlige utflukter, og appetitten deres holder vanligvis flere ulike skadedyrbestander i sjakk.

Men soppinfeksjonen som kalles white-nose syndrome (WNS) har til nå tatt livet av over en million amerikanske flaggermus.

I tillegg mener artikkelforfatterne at mange migrerende flaggermus blir drept av vindturbiner som bygges i stort antall på det nord-amerikanske kontinentet.

- Ikke et akademisk spørsmål

Forskerne mener mellom 33 000 og 111 000 flaggermus vil komme til å bøte med livet hvert år frem til 2020 i møte med vindmøller i regionen Mid-Atlantic Highlands nord-øst i USA.

For å illustrere hvor mye flaggermusene egentlig er verdt, og for å vise at flaggermusdød ikke bare er et akademisk spørsmål, skriver de at en koloni på 150 big brown bats (Eptesicus fuscus), som er vanlige i staten Indiana, kan ta livet av nesten 1,3 millioner skadeinsekter hvert år.

'En flaggermus med WNS. Legg merke til den hvite nesa. (Foto: Marvin Moriarty/USFWS)'
"En flaggermus med WNS. Legg merke til den hvite nesa. (Foto: Marvin Moriarty/USFWS)"

De skriver også at en individuell flaggermus spiser mellom 4 og 8 gram insekter hver dag, og med en million døde flaggermus det siste tiåret betyr det at mellom 660 og 1320 tonn insekter forblir uspist hvert eneste år.

- Står maktesløse

Ida Skaar, leder for seksjonen for mykologi ved Veterinærinstituttet, sier flaggermussituasjonen i USA er svært dramatisk.

- Man står foreløpig helt maktesløse i forhold til WNS, og i USA er flere flaggermusarter faktisk i ferd med å utryddes.

Sykdommen har enda ikke spredd seg til Norge, fordi det er såpass kaldt her, men Skaar forteller at den har blitt påvist i Frankrike.

WNS er en ringormaktig soppinfeksjon som hovedsakelig går på vingene til flaggermus. Den synes på nesa, men gjør mest skade på blant annet væskebalanse og blodtrykk ved at vingene blir stivere, tykkere og til slutt helt ødelagt.

Skaar er mer skeptisk til at vindturbiner vil kunne drepe flaggermus i hopetall.

- Jeg vil tro at med de effektive sonarsystemene som flaggermus har, så vil ikke vindmøller være noe stort problem, men det kan godt være at en kombinasjon av WNS og vindmøller er verre. Soppinfeksjonen gjør nemlig at flaggermusene får dårligere koordinasjon, avslutter hun.

Referanse: 

Justin G. Boyles et. al., Economic importance of bats in agriculture, Science, vol. 332, 1. april 2011 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS