Fant gigantisk rovøgle

Forskere mener de kan ha funnet den største europeiske rovøglen noensinne, i Portugal.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torvosaurus Gurneyi kunne bli ti meter lang, og veide mellom fire og fem tonn. Fossilet ble først funnet på Lourinha-feltet nord for Lisboa i 2000, men det har tatt lang tid å sette sammen skjelettet, og enda lenger å artsbestemme fossilet. (Foto: Christophe Hendrickx)

I samarbeid med:


 

Forskere jubler over et nytt fossilfunn på det såkalte Lourinhã-feltet nord for hovedstaden Lisboa i Portugal. Denne uka ble det publisert en forskningsrapport og bilder av en av de største hodeskallene som er funnet i Europa.

Fossilene som er funnet er i størrelsesorden gigantiske, og forskerne mener de har funnet den største rovøglen som noensinne er funnet i Europa.

Torvosaurus gurneyi ble trolig ti meter lang og veide mellom fire og fem tonn. Hodet var rundt 115 centimeter langt, og de lengste av de knivskarpe tennene var ti centimeter lange.

Det mener paleontologene indikerer at dette dyret var helt på toppen av næringskjeden på den iberiske halvøy for 150 millioner år siden. I tillegg vil den trolig ha vært dekket av en tidlig utgave av fjær, kjent som «proto-fjær». Trolig litt av et syn for engstelige byttedyr.

Hurum: – Veldig spennende

Paleontolog Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo (Foto: Bjørnar Kjensli)

Paleontolog Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo er imponert over arbeidet som ligger til grunn for funnet i Portugal.

– Her holder de på å grave ut et stort fossilbed, og de driver møysommelig arbeid. Og det er jo veldig spennende at de har funnet en såpass stor øgle, men for meg er det mest interessant at de går i dybden på ett område. Det kan gi unik innsikt i en liten tidshorisont i Portugal for 150 millioner år siden, sier Hurum til NRK.no.

– Og det er bra for forskerne at de iblant gjør ett mediavennlig funn, som kan gi oppmerksomhet også til det andre arbeidet som gjøres. Det er veldig viktig med funn av pollen og planter i samme tidsperiode, men det selger ikke forsider, sier han.

Les også: Fant ny kjøttetende dinosaurkonge

Kan gi viktige svar på livets utvikling

For 150 millioner år siden var Europa et øyrike, med grunne hav og øyer. Den nåværende iberiske halvøy var en av disse øyene, og dyra her fikk utvikle seg uten påvirkning fra landområdene rundt.

Fordi kontinentene tidligere hang sammen, viser dyreartene i Europa og Nord-Amerika store likheter, men artene har utviklet seg i ulik retning etter at landmassene skilte lag som ledd i kontinentaldriften.

– Dyrene som er funnet i Portugal likner mye på de som er funnet i Nord-Amerika. Likhetene og forskjellen kan vi bruke til å forstå hvordan kontinentene hang sammen, og hvordan dyra beveget seg i forskjellige tidsperioder, sier Hurum.

Ny europeisk dinobølge

Arbeidet i Portugal er del av en ny bølge av forskning på dinosaurer i Europa, ifølge Hurum.

Mens Europa det siste halvannet århundre har vært gode på å grave etter pattedyr, har arbeidet rundt dinosaurfossilene ligget brakk.

– Europa hadde vi masse funn under utgravinger fra 1850, men på 1900-tallet tok USA helt over, og lagde de arketypene som vises på film.

- Men nå skjer det mye i Portugal, Spania og Romania, og vi har en ny giv på forskning på europeiske dinosaurer. Det gjør jo at det også blir funnet ting her, sier han.

Referanse:

Christophe Hendrickx og Octávio Mateus: Torvosaurus gurneyi n. sp., the Largest Terrestrial Predator from Europe, and a Proposed Terminology of the Maxilla Anatomy in Nonavian Theropods, March, 2014, Plos one, DOI: 10.1371/journal.pone.

Powered by Labrador CMS