En Jack Russel-terrier som jager halen sin.
En Jack Russel-terrier som jager halen sin.

Hunden din kan jage etter halen fordi den stresser eller kjeder seg

Hunder jager halen sin, glefser på skygger og traver rundt i rommet oftere når de bor hos større familier, med førstegangseiere og når de får for lite trening om dagen, viser finsk forskning.

Hunder kan gjøre mye rart. De kan herje rundt, spise ting de ikke skal eller sove hele dagen, alt ettersom.

Noen ting de gjør, kan være problematiske, som at de slikker på ting de ikke skal, traver rundt i huset eller er aggressive og hyperaktive.

Hundene våre oppfører seg utagerende oftere når de bor i store familier, har førstegangs-eiere og ikke får nok trening hver dag, ifølge finsk forskning.

Undersøkte flere tusen hunder

Til å begynne med undersøkte forskerne over 4.000 hunder. De fikk eierne til å kartlegge hvor ofte hundene gjorde det de kaller gjentagende adferd, som kan forståes som en slags tvangslidelse.

Oppførselen de så etter var om de jagde halen sin, glefset etter speilbildet eller skyggen sin, slikket flater, traver rundt, stirring, det å bruke mye tid ved vannskålen sin og selvbiting.

30 prosent av disse 4.000 hundene hadde slik oppførsel. Dette kan forklares med faktorer i hjemmet, mener forskerne.

En hvit Bulldog som ser på seg selv i speilet, men ikke føler for å glefse etter speilbildet, så vidt vi vet.
En hvit Bulldog som ser på seg selv i speilet, men ikke føler for å glefse etter speilbildet, så vidt vi vet.

Uerfarne eiere

Forskerne kunne nemlig se slik oppførsel 58 prosent oftere hos hunder med førstegangseiere.

Gjentagende adferd øker med stress og dermed kan et forutsigbart miljø i hjemmet gjøre ta hunden oppfører seg bedre, mener forskerne.

– Uerfarne eiere kan gi for dårlig og ukonsekvent trening, som kan øke stresset hos hunden, som kan være med å forklare resultatene våre, skriver de i forskningsartikkelen, publisert i tidsskriftet Nature Communications.

– En annen hypotese er at uerfarne eiere ikke plukker opp på denne unormale oppførselen så tidlig som erfarne eiere, og hvis denne gjentagende adferden får fortsette, så blir den mer fast, skriver de videre, med forbehold om at dette må undersøkes mer.

Mindre gjentagende adferd i mindre familier

I familier hvor det bare er én hund og én eier, har 33 prosent mindre sannsynlighet for gjentagende oppførsel enn familier med 3-4 mennesker.

Samtidig viser forskningen at der flere hunder bodde sammen, så man en nedgang på 64 prosent i gjentagende adferd.

Trening hver dag

Hunder som er i lite fysisk aktivitet er også utsatt for slik gjentagende adferd, ifølge forskningen.

Dette strider imot tidligere forskning, som kunne fortelle oss at det ikke var noen sammenheng mellom daglig trening og det å jage halen.

Forskjellig hos forskjellige typer hunder

Forskerne fant også ut at det var schæfere, kinesiske nakenhunder og corgier som slet mest med gjentagende adferd.

De som viste minst gjentagende adferd var korthårede collier, dvergschnauzere og italiensk vannhund.

Hunderasene er av samme art og i tett slekt, men har stor forskjell i adferd. I 2020 skrev vi i forskning.no om at noen hunderaser er mer utsatte for angst, agressiv adferd og tvangslidelser.

Når det kommer til tvangslidelser, trekker forskeren Hannes Lohi, som står både bak den nye studien og den fra 2020, frem border-collien.

Den rasen scoret da høyest på stirring og det å jage skygger og lys. Lohi mener det er en genetisk komponent i spill her.

– Border collier ble avlet frem for å gjete husdyr ved å stirre på dem. Og selv om denne metoden kan bli perfeksjonert ved å trene, så virker det som om oppførselen er iboende, skrev den finske forskeren da.

Det later altså til at det er både arvelige og miljømessige forhold som bestemmer om hunder lider av tvangslidelser og gjentagende adferd.

Det å forstå de forskjellige genetiske, livsstils og miljømessige faktorene som gjør at hunder oppfører seg slik, kan hjelpe oss med å forbedre hundevelferd, skriver forskeren i en pressemelding.

Kilder:

Sini Sulkama, m.fl., Aggressiveness, ADHD-like behaviour, and environment influence repetitive behaviour in dogs, Nature Communications, 2022

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS