Blekkspruten bruker de to finnene sine, som sitter på hodet, til å bevege seg framover med alle eggene sine.
Blekkspruten bruker de to finnene sine, som sitter på hodet, til å bevege seg framover med alle eggene sine.

Se i videoen hvordan blekkspruten drar tusenvis av egg etter seg

Nylig oppdaget en gruppe forskere en blekksprut (Gonatus onyx) utenfor kysten av Costa Rica med en kraftig last.

Mellom armene hadde blekkspruten flere tusen egg som ble trukket gjennom vannet som et langt slør bak den vordende forelderen. 

Gonatus onyx er en av få blekksprut-arter som ikke bare legger eggene sine på bunnen, men faktisk bærer dem rundt og passer på dem, skriver Live Science. 

Den store eggmassen henger fra kroker på blekksprutens armer. Der henger de i flere måneder, uten at blekkspruten noen gang skaffer mat. Det forklares i videoen på Instagram-siden til organisasjonen Schmidt Ocean Institute, som forskerne bak videoen er tilknyttet.

Fram til 2001 trodde marinbiologer at Gonatus onyx og andre blekkspruter alltid la eggene sine på havbunnen, hvor ungene kunne klekkes og utvikle seg uavhengig av foreldrene. 

Den teorien ble gjort til skamme da forsker Brad Siebel observerte en blekksprut som dro med seg tusenvis av egg utenfor kysten av California – veldig lik blekkspruten i videoen ovenfor.

Siden da har forskere oppdaget at blekksprutene bruker armene til å dytte ferskvann inn i eggene, slik at de får nok oksygen.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS